Rendkívüli közgyűlés a Takarékbanknál

A korábbi elsőbbségi, "B" sorozatú részvények bevonásáról döntött a Takarékbank közgyűlése. A speciális jogokat biztosító papírok a bank állami többségét megvásárló befektetői csoportnál vannak.

A Takarékbank Zrt. tulajdonosai a „B" sorozatú elsőbbségi részvények bevonásáról döntöttek a hitelintézet pénteki rendkívüli közgyűlésén – számolt be a Magyar Takarék blog. Az első ütemben 234 papírt törölnek június 15-e után, ezzel a Takarékbank alaptőkéje 468 ezer forinttal hárommilliárd 389 millió 236 ezer forintra csökken.

A „B" sorozatú részvények korábban a takarékszövetkezetek tulajdonában voltak, a rendszert átalakító integrációs törvény tavaly nyári elfogadását követően azonban a takarékoknak el kellett adniuk azokat az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt.-nek. A papírok helyett új elsőbbségi részvényeket kaptak, minden szövetkezet egyet.

Bár az MFB ezt korábban nem erősítette meg (hiába kérdeztünk rá többször is), a közgyűlési meghívóból kiderül, hogy a „B" sorozatú részvényeket átadta leányvállalatának, az EHPSZ Első Hazai Pénzügyi Szolgáltatásfejlesztési Kft.-nek. A takarékszövetkezeti szektor átalakítását levezénylő Vojnits Tamás kormánybiztos által irányított cég is tulajdonos abban a Magyar Takarék Zrt.-ben, amely nyert a Takarékbankra kiírt privatizációs pályázaton és megvásárolhatja az MFB és a Magyar Posta Zrt. kezében lévő, összesen közel 55 százalékos részvénycsomagot.

Ez azt jelenti, hogy a Magyar Takarék, illetve a mögötte álló befektetők (tucatnyi takarék, a hitelintézetekhez kötődő másféltucat magánszemély, valamint az FHB-bankcsoport) komoly helyzeti előnnyel szállt harcba a Takarékbankért. Az EHPSZ, illetve a kezében lévő, a Takarékbank működésébe komoly beleszólást biztosító elsőbbségi részvények révén akkor is megkerülhetetlen lett volna a Magyar Takarék, ha nem nyer a pályázaton.

A „B" sorozatú részvények későbbi sorsát egyébként nem rendezte a nyáron elfogadott integrációs törvény. A parlament azonban novemberben úgy módosította a jogszabályt, hogy amennyiben a részvényesek úgy döntenek, a Takarékbank bevonja. Erről döntött tehát a mostani közgyűlés, amelyet március 13-án, vagyis három nappal azután hívtak össze, hogy a Magyar Takarék aláírta az adásvételi szerződést az MFB-vel és a Magyar Postával.

A Takarékbank tulajdonosai azonban most nem az összes speciális részvény bevonásáról döntöttek. A közgyűlési meghívó alapján az említett 234 papír sorsa ugyan eldőlt, csakhogy a hitelintézetnek eggyel több, 235 ilyen részvénye van, s nem világos, hogy ez a fennmaradó egy papír kinél is van (MFB vagy EHPSZ), és mi lesz sorsa. Bevonják-e, és ha igen, mikor?

A közgyűlésen a részvények mellett döntöttek a Takarékbank alapszabályának módosításáról is. Utóbbira az új Polgári törvénykönyv miatt volt szükség. A Magyar Takarék blog beszámolója szerint ezt a napirendi pontot a részvényesek 99 százaléka támogatta, míg az elsőbbségi részvények bevonását 94 százalék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.