dailykohn

dailykohn

Zalai Pista halálára

  Elment egy nagyszerű barát és kiváló kolléga. Kedves, szeretnivaló ember. Nagyon okos. Humanista. Profi. És baloldali. Hihetetlen életszeretet...

Zalai István Horvát János társaságában a Chivas Póker-bajnokságon

 

Elment egy nagyszerű barát és kiváló kolléga. Kedves, szeretnivaló ember. Nagyon okos. Humanista. Profi. És baloldali. Hihetetlen életszeretet és élniakarás jellemezte, miközben évtizedeken át olyan kórokkal vívott küzdelmet, olyan pokoli kínokkal dacolt, amik más embert gyorsan padlóra küldenek.

Jól írt, amikor tette. Elsőrangúan szerkesztett. Szigorú sztenderdek szerint. Nem volt könnyű neki megfelelni, és fukarkodott az elismeréssel. "Ez a dolgozat teljesen rendben van" - nála ez már szuperlativusz-számba ment. Mégis szerettük. Ezért is szerettük. Nagyon nagyon sokan. A rendszerváltás körüli és főleg utáni magyr sajtó egyik meghatározó alakja lett. Nemzetközi agytrösztök külpolitikai nagyágyúi, nagykövetek, külföldi parlamentek képviselői, miniszterek, szenátorok, vezető lapok szerkesztői adták egymásnak a kilincset Népszabadság-beli irodájában, hogy kikérjék a véleményét bel- és külpolitikai témákban. Itthon is számon tartotta őt a politikai osztály. A gyanús indítékkal kinevezett APEH-góré, bizonyos Simicska lajos is kénytelen volt "felkészülni a Zalaiból", mielőtt leült vele egy asztalhoz egy televíziós stúdióbeszélgetésre. Amikor a Népszabadság és főleg a Hétvége még tényezőnek számított, az "ő hetein" sorbaálltak a neves szerzők - sztárpolitológusok, befutott elemzők, komoly tudósok, szaktekintélyek: neki tartogatták kézirataikat. Pedig nem volt könnyű szerkesztő. Szeretett "szőrözni" a kéziratokkal. Többnyire igaza volt. Az elmúlt három évtized hazai minőségi sajtója nélküle sokkal szegényebb, silányabb lett volna. Csak remélni lehet, hogy megszámlálhagtatlan tehetséges tanítványa közül lesz, aki továbbviszi szakmaszeretetét, példamutató jellemét.Színes egyéniségét, kedvességét, humanizmusát és humorérzékét szerencsére átörökítette lányaira és - tőle tudom - unokáira is.

Bennünket a "kremlinológia" hozott össze, aztán igazi, családjainkat is megfertőző barátság lett belőle.

Két napja telefonon beszéltünk. Mondtam, meglátogatom. Minek örülnél, mit vigyek?, kérdeztem. - Egy vastüdőt. Zalai humorizál. Gondoltam, akkor nincs olyan nagy baj. Tévedtem. Hiányozni fog, nagyon.

2015.10.18 01:10

Ajánlott cikkek

Blogger


izsak

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.