Zuschlag: másfél millió Nyers Rezső szülinapjára

A Fiatal Baloldal (FIB) és a programjainak finanszírozásába bevont civil szervezetek gazdálkodásáról beszélt vallomásában Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó per tárgyalásán hétfőn Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Zuschlag János meghallgatásának negyedik napján egy táblázat segítségével dátumszerűen bemutatta, hogy az egyesületek  pályázataiból milyen bevételek származtak, és azt is, hogy ezzel  párhuzamosan a FIB egyes rendezvényire mekkora összeget kellett  fordítani. A vádlott részletesen feltüntette, hogy az adott civil  szervezet számlájáról mekkora összeget vettek föl készpénzben vagy  utaltak át onnan.

Hangsúlyozta, hogy a dokumentumokban szereplő rendezvények valós  programok voltak. A FIB-es programok és az ehhez kapcsolódó kiadások  listáját emlékezetéből és az internetről gyűjtött információkból  állította össze védői segítségével Zuschlag János.

Az összesítésből kitűnik, hogy a 2002-2003-as időszakban 30  millió forint kiadással szemben mintegy 7 millió forint bevétel  állt, e különbözetet kellett "egyéb finanszírozási módszerekkel"  előteremteni - közölte az egykori szocialista politikus.

Az egyesületek és a FIB "pénzei" teljesen összefolytak, nem  lehetett őket szétválasztani - fogalmazott a vádlott.
A politikai ifjúsági szervezet folyószámlájáról lényegében csak  a külügyi programok költségeit fizették. A belföldi rendezvények  finanszírozása úgy történt, hogy valaki felvette az egyesület  számlájáról a pénzt, azt készpénzben átadta Zuschlag Jánosnak, aki a  rendezvények szervezőinek továbbította azt - hangzott el a  tárgyaláson.

A táblázatban feltüntetett kiadások között szerepelt  másfél millió forint Nyers Rezső születésnapjára, egymillió forintot  egy előszilveszteri bulira fordítottak, négymillió forint pedig az  önkormányzati választásokkal kapcsolatos kampányköltség volt, s  költöttek másfélmillió forintot az európai parlamenti választások  kampányára is.

A hétfői tárgyalás rövid szünettel kezdődött, mivel a hatodrendű  vádlottat, Marsovszky Balázst - a FIB egykori fővárosi elnökét -  sportbaleset érte, fekvőgipszet kapott, s ezért hétfőn és szerdán  nem tud megjelenni a tárgyaláson. Ezért Fodor Endre tanácsvezető  bíró ideiglenesen elkülönítette a hatodrendű vádlott ügyét.

Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan,  üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével  vádolják. Az egykori szocialista politikus 2007. szeptember 21-e óta  előzetes letartóztatásban van. Vallomásának első három napjához  hasonlóan a hétfői tárgyalást is komoly sajtóérdeklődés övezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.