Zuschlag intézte a bombariadót?

Péntek délelőtt továbbra is az ügyvédek kérdezhették Lados Istvánt, Zuschlag-perben. A volt országgyűlési képviselő titkárságvezetője szerint manipulált volt a Gyermek és Ifjúsági Konferencia 2003-as alakuló ülésének elnökválasztása.

A IX. rendű vádlott, Prácser László védője a Zuschlaggal való viszonyáról kérdezte a másodrendű vádlottat. Zuschlag titkárságvezetője szerint főnöke bizalmi kapcsolatban állt a Nemzeti Civil Alapprogramhoz benyújtott pályázatok elbírálásában is részt vevő Prácser Lászlóval.

A köztük álló bizalmi kapcsolat szemléltetésére Lados elmondott egy esetet. E szerint a hazai ifjúsági szervezeteket összefogó Gyermek és Ifjúsági  Konferencia (GYIK) 2003-as alakuló ülésén - amelyen Zuschlag is jelen volt -  Prácsert is jelölték az elnöki posztra, de a viták azt tükrözték, nincs meg a megválasztásához szükséges támogató többség.

Elnököt azonban nem sikerült az ülésen választani, mert a tanácskozás a végszavazás előtt bombariadó miatt megszakadt. Lados elmondása szerint Zuschlag azt mondta neki: ő intézte, hogy így alakuljanak a dolgok.

A tanácskozást későbbi időpontra halasztották, ahová a Prácser megválasztását  ellenző szervezeteket nem hívták meg, így végül ő lett a GYIK elnöke. Lados elmondása szerint Zuschlag nem volt demokratikus beállítottságú, többször hangoztatta, hogy a feudális rendszer híve. A kiskunhalasi MSZP tagságról, amelynek elnöke volt nem egyszer csak úgy nyilatkozott: "lemegyek a parasztjaimhoz Halasra". Elmondta: míg a hatóságok elől  Győrfi Ludovic - a per X. rendű vádlottja - segítségével, Romániában bujkált, félt, mert elmondása szerint Győrfi alvilági kapcsolatokkal rendelkezett.

Nem lesz online közvetítés

A pénteki tárgyaláson a bírói tanács  jogerősen is elutasította az origo.hu internetes hírportál azon kérelmét, hogy élő egyenes adásban közvetíthessék  a Zuschlag pert a világhálón. Dr. Fodor Endre tanácselnök indoklásként elmondta: a tizenhatból tizennégy vádlott, valamint a büntetésvégrehajtási intézet munkatársai semmilyen formában nem járultak ahhoz hozzá, hogy róluk kép és hangfelvétel készüljön, a nyilvános közvetítés viszont ezeket a korlátokat nem tudja biztosítja. Hozzátette: az eljárási rend szerint a ki nem hallgatott tanúk - az esetleges befolyásolásuk miatt - nem lehetnek benn a tárgyalóteremben, az élő adásban közvetített nyilatkozattételek esetén azonban ez az eljárási szabály sérül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.