Indoklás: Zuschlag fehérgalléros bűnszervezetet működtetett

Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon ítéletet hirdettek Zuschlag János és tizenöt társa büntetőperében. A volt szocialista parlamenti képviselőt nyolc és fél évi börtönbüntetésre és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Hét társának büntetése szintén letöltendő börtönbüntetés, valamint vagyonelkobzás. Az ítélet nem jogerős.

Jelentős médiaérdeklődés mellett hirdettek szerdán ítéletet a Bács-Kiskun Megyei bíróságon a különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt Zuschlag János büntetőperében. Fodor Endre, a büntetőtanács elnöke Zuschlag Jánost, a per elsőrendű vádlottját bűnösnek találta folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalásban és ezért őt nyolc és fél évi, kedvezmények nélküli börtönbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték.

Zuschlag egykori titkárát, a másodrendű Lados Istvánt - aki kezdettől fogva együttműködött a hatóságokkal és már az ügyészségi nyomozás során teljes körű, feltáró vallomást tett - folytatólagosan elkövetett csalásért, magánokirathamisításért két évi börtönre, két év közügyektől eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

A harmadrendű Katus Ferencet - az MSZP Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésének egykori frakciótagját - folytatólagosan elkövetett csalásért öt és fél évi börtönre, hat év közügyektől eltiltásra, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték, egyúttal megszüntették két és fél év óta tartó előzetes letartóztatását.

A negyedrendű Őri Andrást - a Fiatal Baloldal volt Zala megyei elnöke, aki nem jelent meg az ítélethirdetésen -, folytatólagosan elkövetett csalásért, számviteli fegyelem megsértéséért négy évi börtönbüntetésre, négy év közügyektől eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. (Mivel Őri előzetes indoklás nélkül nem jelent meg a tárgyaláson, elfogatóparancsot adtak ki ellene.)

Az ötödrendű Krausz Csabát - volt újbudai szocialista önkormányzati képviselőt - folytatólagosan elkövetett csalásban találták bűnösnek ezért három év börtönre, három év közügyektől eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. A hatodrendű Marsovszky Balázs - a Fiatal Baloldal volt fővárosi elnöke - folytatólagosan elkövetett csalásért két év négy hónapi börtönbüntetést, három év közügyektől eltiltást, valamint vagyonelkobzást kapott.

A hetedrendű Kullai Tamást - volt kecskeméti szocialista önkormányzati képviselőt - folytatólagosan elkövetett csalásban találták bűnösnek, ezért őt három év négy hónapi börtönbüntetésre, négy év közügyektől eltiltásra, valamint vagyonelkobzásra ítélték.

A nyolcadrendű Vámosi Zsolt János, az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány kuratóriumi elnöke csalásért, számviteli fegyelem megsértéséért egymillió forint pénzbüntetést kapott. A kilencedrendű Prácser László, a Nemzeti Civil Alapprogram egyik kollégiumi tagja folytatólagosan elkövetett csalásért egy év négy hónapi börtönbüntetést és két év közügyektől eltiltást kapott.

A tizedrendű Szente Zsolt kiskunhalasi ügyvédet bűnpártolásért, okirathamisításért és hamis tanúzásra felhívásért négyszázezer forint pénzbüntetésre ítélték. A tizenegyed rendű Győrfi Ludovicot - Zuschlag személyi trénerét, aki segítette Lados István bújtatását - bűnpártolásban találták bűnösnek és tíz hónapi - három évre felfüggesztett - fogházbüntetésre ítélték.

A tizenketted rendű Kubatov Iván kiskunhalasi vállalkozót bűnpártolásban, magánokirat-hamisításban és csalásban találták bűnösnek, ezért két évi - négy évre felfüggesztett - börtönre ítélték. A tizenharmad rendű Horváth Tibort - bizonyítékok elégetése miatt - bűnpártolásért tíz hónapi, három évre felfüggesztett börtönre ítélték. A tizennegyed rendű Földes Gábor Miklós fővárosi vállalkozó - hamis számlák kiállítása miatt - bűnpártolásért, magánokirathamisításért kettőszázezer forint pénzbüntetést kapott.

A tizenötöd rendű Kemecsei Árpádot - a szocialisták zuglói szervezetének volt elnökségi tagját, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságának volt elnökét - magánokirat-hamisítás és csalás büntette miatt háromszázezer forint pénzbüntetésre ítélték. A tizenhatod rendű Szilágyi Gabriella Andrea fővárosi ügyvédet - Kemecsei volt élettársa - felmentették a bűnpártolás vádja alól.

A bírói ítélet indoklása több mint öt órán át tartott. Ebben egyebek között elhangzott: a vádlottak által benyújtott pályázatok és beszámolók „egytől egyig fércmunkák voltak."

- Miért nem fektettek ebbe megfelelő energiát? - tette fel a kérdést a bíró, majd meg is adta a választ: azért, mert Zuschlag János kapcsolatrendszere szerint működött a bírálat és a döntés. Fodor Endre bíró megjegyezte: az arcátlan minőségtelenségnek és a pályázatok azonosságának fel kellett volna tűnnie a pályázatkezelőknél.

A tanács elnöke hangsúlyozta: a perben mind a vádlottak, mind a védők megpróbálták az ügyet bagatellizálni, mondván: vannak ennél sokkal nagyobb súlyú, milliárdos csalások.

- Kétségtelen - reagált minderre Fodor bíró -, de ebben az ügyben annak a háttérnek, a célzatosságnak van jelentősége, amellyel szervezték a pályázatokat, valamint amivel megpróbálták eltüntetni a bizonyítékokat, eltussolni a büntetőeljárást.

A bűnszervezet vádjával kapcsolatban elmondta: ezt a minősítést azzal támadta a védelem, hogy ebben az ügyben nem beszélhetünk maffiatípusú bűncselekményekről.

- Ami ebben az ügyben zajlott, nem is maffiatípusú, hanem fehérgalléros bűnszervezetként elkövetett folytatólagos csalás - tette hozzá a bíró, akinek indoklása szerint megvalósult a bűnszervezeti jelleg, volt összehangoltság, amelyet Zuschlag irányított, mások pedig aláírtak, utasításra utaltak és végezték a fiktív munkát.A vádlottakra kiszabott szigorú, kedvezményeket, feltételes szabadlábra helyezést kizáró börtön a bíró véleménye szerint elegendő a büntetéshez.

Az ügy érdekessége egyébként, hogy a bíró a bűnszervezet létrehozását, mint súlyosbító körülményt nem az ítélet rendelkező részében, hanem csak annak indoklásában említette, ami ellentétes a Legfelsőbb Bíróság iránymutatásával. A verdiktet ez érdemben nem érinti, hiszen másodfokon a hibát biztosan korrigálni fogják.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész - Lados István és Szilágyi Gabriella Andrea kivételével - valamennyi vádlott esetében súlyosbításért fellebbezett. A per másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

A büntetőper előzménye, hogy a Kiskunhalasi Városi Ügyészség 2005 nyarán törvényességi felügyeleti eljárást indított néhány helyi alapítvánnyal szemben. A rutinellenőrzés során több kirívó szabálytalanságot találtak, amely miatt számviteli fegyelem megsértése miatt büntetőfeljelentést tettek.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon a nyomozás lassan haladt, ezért az eljárást 2007 elején a kecskeméti ügyészség a saját hatáskörébe vonta. Néhány hónap múlva több baloldali ifjúsági szervezet vezetőjét csalással gyanúsították meg, szeptemberben pedig Zuschlag Jánost és Katus Ferencet letartóztatták.

Végül tizenhat személy ellen emeltek vádat. A kárérték mintegy hetvenötmillió forint, amelyből Zuschlag János ötvenmillió forintot megtérített.

A bírósági eljárás per 2008 őszén kezdődött, s azóta 98 tárgyalási napot tartottak, s több mint 150 tanút hallgattak ki.

A Zuschlag-ügy lezárása első fokon: az ítélethirdetés Kecskeméten
Zuschlag
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.