Zuschlag ismét zsidózott

A per szerda délutáni folytatásában Lados Istvánnak, Zuschlag titkárságvezetőjének a nyomozati szakban tett vallomásaiból olvastak fel.

A másodrendű vádlott továbbá a MOBILITAS működéséről is beszámolt, véleménye szerint ő és a pályázatkezelő szerv alkalmazottai a rendszer működésének az áldozatai voltak.

- Én nem tartoztam Zuschlag János belső bizalmi körébe, ezek Katus Ferenc III. rendű, Őri András IV. rendű, Marsovszky Balázs - VI. rendű, valamint Prácser László IX. rendű vádlottak voltak - mondta szerda délután Lados István Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Marsovszky Balázzsal - aki akkor a Fiatal Baloldal (FIB) fővárosi elnöke volt - kapcsolatban elmondta: több esetben is veszekedtek, mert a Biztos Pont Ifjúsági Egyesületnek Marsovszky volt az elnöke, de szerette volna, ha azt átvenné Lados, ám a titkár ezt halogatta, ugyanis ez az egyesület is csak formálisan működött és több pályázatot adtak be a szervezet nevében.

Hozzátette: Marsovszky tudott a fiktív pályázatokról, nem egy esetben meg is kérdezte Zuschlagtól, hogy nem lehet-e ebből baj? Lados azt is elmondta, Zuschlag nem kedvelte Marsovszkyt, mert nagyon lefölözte az elnyert pályázati pénzeket. A titkár felidézett egy esetet, amikor Zuschlag szembesült azzal, hogy mennyi pénzt vett le Marsovszky a  Biztos Pontnak kiutalt pénzből, ekkor magából kikelve a következőt ordította: " ez a piszkos zsidó több mint tíz százalékot levett a pénzből".

A per további részében a MOBILITAS pályázatkezelővel kapcsolatban tett vallomást Lados. Az Ifjúsági- és Sportminisztérium, majd jogutódja, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa által kiírt országos jellegű pályázatok esetében a pályázatkezelő, a fővárosi székhelyű MOBILITAS részben önálló költségvetésű szerv volt. A Zuschlag-féle, formálisan működő civil szervezetek és egyesületek által a MOBILITAS-hoz beadott pályázatokat Lados István koordinálta. A titkár tegnapi vallomásában elmondta: ezekkel a pályázatokkal sok gond volt, főként a számlákkal, a beszámolókkal. A hibák utólagos javítására, illetve pótlására, Zuschlag rendszerint engem küldött be a MOBILITAS irodájába. A titkár határozottan kijelentette:  az iroda alkalmazottai nem kedvelték és nehezteltek rá a problémák miatt. Egyikük megjegyezte: "nem tudom mi folyik itt, de nekem nem tetszik." Hozzátette: de nem volt mit tenni, mert ők  - akárcsak én, és most nem felmenteni akarom magam -  kényszerpályán mozogtak, az állandósult problémák mellett megcsinálták, mert ez volt a munkájuk, ugyanis a MOBILITAS  dolgozói is áldozatai voltak ennek a rendszernek.

Lados elmondott egy esetet, amikor  ultimátumot kapott a MOBILITAS alkalmazottaitól, miszerint, ha nem pótolja egy napon belül a hiányzó adatokat a támogatást visszavonják, és mindennemű kapcsolatot megszakítanak vele. Arra utasították, hogy szeretnék személyesen látni végre pályázó egyesületek elnökeit, mert véleményük szerint nekik fogalmuk sincs a pályázati ügymenetről.  Lados ezt említette Zuschlagnak, aki belegyezett, hogy vidékről jöjjön fel a két, a legtöbb egyesületet jegyző elnök, Katus Ferenc , III. rendű, és Kullai Tamás VII. rendű vádlott. Zuschlag egyet kért: Lados is legyen jelen, amikor a két elnökkel konzultálnak a MOBILITAS pályázatkezelői. A találkozóról a MOBILITAS részéről szerették volna kiküldeni Ladost, de mivel Katus és Kullai is ragaszkodott ahhoz, hogy benn maradjon, a pályázatkezelő alkalmazottai ezt tudomásul vették és többet nem feszegették az ügyet.

"Zuschlagot mindenki pénzért kereste"

A délelőtti meghallgatáson kiderült: a másodrendű vádlott titkos felvételeket készített főnöke beszélgetéseiről, valamint, Prácser László, a Nemzeti Civil Alapprogram egyik kollégiumi tagja és Ocsovai Tamás, a Gyermek- Ifjúsági és Sport Minisztérium (GYISM)  egykori helyettes államtitkára segített a legtöbbet abban, hogy Zuschlag-féle pályázatok sikeresek legyenek. Igaz, Prácser harmincöt százalékos jutalékért lobbizott.

- Zuschlagot mindenki pénzért kereste - derült ki Lados tegnapi vallomásából, ugyanis miután a kiskunhalasi országgyűlési képviselő a Fiatal Baloldal (FIB) valamint Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) egyesüléséből létrejött FIBISZ alelnöke lett,  hozzá tartoztak a gazdasági ügyek.  Erre példaként említette Lados az egyik általa titokban készített irodai hangfelvételét, amelyen Zuschlag azt vágja Komássy Ákos, a Fiatal Baloldal egykori elnöke fejéhez, hogy megint csak neki kellett megoldania a pénzszerzést -  helyette is. Egy görögországi ifjúsági találkozóval kapcsolatban pedig azt mondta Ladosnak : több millióba került a rendezvényen való részvétele a FIBISZ-nek, miközben a szervezet számláján csak  néhány ezer forint volt. Lados vallomásából az is kiderült: a FIBISZ rendezvényeiről a Zuschlag közreműködése által létrehozott alapítványok és egyesületek nevére lettek költségszámlák kiállítva. Nem egy esetben a titkárt más megyékből is felhívták a szocialista párthoz kötődő személyek, akik olyan egyesület nevet kértek tőle, amelyre majd költségszámlát állíthatnak ki. Lados szerint később - amikor Zuschlagnak 2005-ben le kellett mondania a parlamenti mandátumáról - teljesen összekuszálódtak a pénzfelhasználások. 

Zuschlag abban az időben kijelentette: nem kapom a képviselői juttatásomat, be kell biztosítanom magam. Lados szerint ettől kezdve jutott pénz a kiskunhalasi pártrendezvényekre, magáncélra, sőt, volt olyan eset, amikor Zuschlag az édesanyja részére utaltatott át a szervezet pénzéből.

2005-től a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA)  kiírásaira is nyújtottak be  pályázatokat a Zuschlaghoz köthető fiktív egyesületek és szerveztek, de mivel a korábbiakhoz képest itt szigorúbb volt az ellenőrzési rendszer, a pályázatokat Prácser Lászlónak - a per kilenced rendű vádlottja - az NCA egyik szakkollégiumi tagjának a saját csapata készítette el. Lados elmondása szerint Prácser László tudta a dolgát, közbenjárására kaptak támogatást az NCA-tól a Zuschlaghoz köthető szervezetek és egyesületek. Hozzátette: Prácser harmincöt százalék jutalékért dolgozott, ami ezért volt ilyen magas összeg, mert az általa íratott pályázatok jobb minőségűek voltak, mint  amilyeneket ez idáig Zuschlag csináltatott. A titkár szerint Prácserhez hasonlóan Ocsovai Tamás, a GYISM  helyettes államtitkára is segítette a Zuschlag-féle fiktív egyesületeket pénzhez jutni. Elmondása szerint Ocsovai több esetben is egyeztetett Zuschlaggal a képviselői irodájában, de ilyenkor őt kiküldték a folyosóra. Amikor küszöbön állt Ocsovai menesztése, akkor a helyettes államtitkár felvetette, hogy van egy nyolcmillió forintos keret, amelyet saját hatáskörben oszthat szét egyesületek között, de ennek kritériuma az, hogy az igénylők olyan szervezetek legyenek, amelyek korábban még nem kaptak támogatást ifjúsági célra. Ekkor - állítja Lados - be kellett vonni a Prácser-hez köthető szervezeteket is, hogy az összes pénzt le tudják hívni. Hozzátette: egy esetben neki kellett átadnia egy hamis számlát Ocsovai Tamásnak a képviselői irodaház parkolójában.

Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt. A kár mintegy hetvenötmillió forint.

A bűnszervezetben elkövetett csalássorozat büntetőpere a jövő héten folytatódik Lados István meghallgatásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.