Zuschlag: nem kaptam titkos iratokat

Vannak az ügyészségnek olyan információi, amelyeket nem osztott meg a védelemmel - állítja Zuschlag János. A volt szocialista politikus szerint ő nem kezdeményezett semmilyen adatgyűjtést az ügyészekkel szemben, és az ügyével kapcsolatos titkos iratokhoz sem jutott hozzá. Zuschlag állítja, nem dugipénzből fizetett vissza ötvenmilliót az okozott kárból.

Az ügyészség olyan információkkal is rendelkezik, amelyeket nem osztott meg a védelemmel - állította Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon hétfőn.

Az elsőrendű vádlott szerint például szóba került, hogy egy második mobiltelefont is találtak a zárkájában, hivatalos eljárás azonban csupán egy készülékkel kapcsolatban indult.

Hozzátette: sajtóhírek szerint létezik egy titkos ügyészségi feljegyzés is arról, hogy egy ügyvéd az ügy kapcsán megpróbált eljárni a Legfőbb Ügyészségen.

Nem azért nem beszél róla, mert takargatni valója volna

Zuschlag János meghallgatásának nyolcadik napján elmondta, a legutóbbi tárgyalási napon, csütörtökön nem azért tagadta meg a választ bizonyos ügyészi kérdésekre, mert takargatni valója van, hanem mert úgy érezte, azok nem tartoznak az ügyhöz, azon jelentősen túlmutatnak.

A vádlott hangsúlyozta, az ügyészekkel szemben nem kezdeményezett semmilyen adatgyűjtést, s ilyen nem is történt. Ugyanígy a nyomozással kapcsolatban sem folytatott információgyűjtést, s az üggyel kapcsolatos titkos jelentésekhez, nyomozási összefoglalókhoz és lehallgatási jegyzőkönyvekhez sem jutott hozzá - mondta Zuschlag János.

Nem dugipénzből van az ötvenmillió

Az elsőrendű vádlott közölte, 2008 májusában 50 millió forintot megtérített az okozott kárból, ez azonban nem eldugott pénzből, s nem a zárolt vagyonán felüli forrásból történt.

Az elsőrendű vádlott meghallgatásának nyolcadik napján ügyvédi kérdésekre megerősítette korábbi vallomását, mely szerint a politikai ifjúsági szervezetek programjainak finanszírozásába bevont egyesületek adminisztrációjával kapcsolatos munkát elsősorban Lados István végezte.

A praktikum időnként felülírja a szabályokat

Zuschlag János beszélt arról is, hogy a harmadrendű vádlott, Katus Ferenc, "aggályoskodó természetű" volt, nehezen fogadta el, hogy "a praktikum néha felülírja a szabályokat". Még a nyomozás elindulta előtt előfordult, hogy Katus Ferenc egy beszámolóval kapcsolatos gond miatt visszamondott egy támogatást.

Feldmayer Péter ügyvéd kérdésére Zuschlag János hangsúlyozta, az - ügyben vádlottként érintett - egyesületi elnökök nem voltak tisztában azzal, hogy az elnyert támogatásokat nem arra költik, amire nyerték, s arról sem tudtak, hogy a pályázatokra fiktív beszámolók készültek. Ezért szerinte alappal hihették azt, hogy az elnyert pénzt szabályosan, a célnak megfelelően költötték el.

Az elsőrendű vádlott elismerte, bár nem volt szabályos, előfordult, hogy belenézett egyes pályázatokba, s mintaként használtak bizonyos anyagokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.