"A fél kormány belebukna"

Mindent egy halottra próbált kenni Zuschlag János, de "az ügyészség ebbe nem nyugodott bele" - a Zuschlag-per folytatódott. Újabb érdekes részletek, lehallgatott telefonbeszélgetések.

Szente Zsolt tizedrendű vádlott meghallgartásával folytatódott szerdán a Zuschlag-per. Szente nyomozás során tett vallomása szerint Arató Gergely, Kiss Péter és Újhelyi István is tudott a Zuschlag Jánoshoz köthető pályázatokról. A vádlott megtagadta a vallomástételt, kérdésekre nem válaszolt, a szembesítést nem vállalta, de nyomozati szakban tett vallomását felolvasta Fodor Endre tanácsvezető bíró.

A Kiskunhalason ügyvédként praktizáló vádlottat bűnpártolás vétségével, magánokirat-hamisítással és hamis tanúzásra való felbujtással vádolja az ügyészség. Szente Zsolt - nyomozati szakban tett vallomása szerint - először 2005-ben, egy gödöllői ingatlanvásárlást intézett Zuschlagnak, később több betéti társaságot is alapított neki. Zuschlag 2006 nyarán kérte meg őt, hogy vállalja el Őri András -  ebben az ügyben a negyedrendű vádlott - képviseletét, aki ellen eljárás indult civil szervezetek pályázaton elnyert pénzei miatt. Zuschlag ezután rendszeresen felhívta és tanácsokat kért tőle. Szente állítja: csak jóval később lett világos előtte, hogy fiktív egyesületi pályázatok zajlottak a háttérben. Az ügyvéd szerint az egyesületek vezetői nem mind ismerték egymást, a szálak Zuschlagnál futottak össze, ő próbálta összehangolni a hatóságok előtti védekezésüket. Az ellene felhozott vádakat visszautasította.

A nyomozás megkezdése után - Szente vallomása szerint - Zuschlag azt mondta: senkinek sem érdeke, hogy az ügy "felfelé" haladjon. Kijelentette neki azt is, hogy Arató Gergely (jelenleg az oktatási tárca államtitkára) és felesége, Újhelyi István, az MSZP alelnöke, valamint Kiss Péter kancelláriaminiszter is tudott a tevékenységükről, sőt Aratóhoz szervezetek is voltak bejelentve. Egyszer megkérdezte Zuschlagtól, hogy a tagsággal nem rendelkező, de pályázatokon jelentős összegeket nyerő civil szervezetek miért működhetnek így. Mire azt a választ kapta: "Így működik az egész ország, ne gondold azt, hogy Szijjártó Péter (a Fidesz szóvivője, a Fidelitas elnöke) fehér".

Az ügy kirobbanása után Zuschlag János azt mondta neki - vallotta Szente -, hogy célszerű lesz egy halott embert, a 2004-ben elhunyt kiskunhalasi válallkozót, Kis-Baranyi Lászlót "beemelni" az ügybe, őrá rá lehet fogni a törvénytelenségeket. Zuschlag kérésére beszerzett egy fényképet is az elhunytról azért, hogy a kihallgatásra váró emberek "felismerjék" őt - vallotta az ügyvéd.

Zuschlag egyébkén - Szente szerint - Lusztig Péterre is hivatkozott, mint aki segíteni fog az ügyben. (Lusztig Baranya megyei rendőrfőkapitány volt, 1994-1998 között MSZP-s parlamentui képviselő, 2002 és 2006 között Lamperth Mónika belügyminiszter kabinetfőnökének helyettese) A bizonyítási eljárást a Zuschlag János és Szente Zsolt közötti, lehallgatott telefonbeszélgetések lejátszásával folytatta a bíróság.

Zuschlag az egyik beszélgetésben beszámolt arról Szentének, hogy a rendőrök házkutatást tartottak Katus Ferenc harmadrendű vádlottnál, de nem találtak semmit. A beszélgetés szerint a házkutatást tartó alezredes elmondta, ők már tudják, hogy az elhunyt Kis-Baranyi László "csinált mindent", de az ügyészség ebbe nem nyugszik bele.

Kecskemét, 2008. december 3.
Zuschlag János, az MSZP egykori országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének volt ügyvezető elnöke, Kiskunhalas volt önkormányzati képviselője, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának egykori ta
Kecskemét, 2008. december 3. Zuschlag János, az MSZP egykori országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének volt ügyvezető elnöke, Kiskunhalas volt önkormányzati képviselője, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának egykori ta

Ezt alátámasztja Zuschlag egy másik beszélgetése. Amikor már több házkutatás zajlott a nyomozásban, Zuschlag azt mondta: "a BM-el beszélek holnap, hogy kezdenek durvulni a dolgok. A rendőröket nem érdekli az ügy, de nem látunk az ügyésznő fejébe". Egy másik alkalommal pedig a következőket mondja a volt honatya: a "BM-el beszéltem, abban maradtak a megyei főkapitány holnap felhívják és ha kell az ügyésznőt leállítják. Az ba... az ügyésznőt, hogy a rendőrök nem csináltak semmit".

A rá következő beszélgetésben pedig Zuschlag azt közli az ügyvéddel: "a BM-ből szóltak, semmi nincs az ügyben, kicsit letoltak, hogy ne telefonon kérjek ilyet. Azt mondja a BM, nem tudnak az ügyésznővel mit csinálni, tehát szimpla önszorgalom". Amikor pedig az ügyvéd óvatosabb fogalmazásra kéri Zuschlagot, az ex képviselő azt válaszolja: "merek bátran beszélni, mert az én telefonomat úgyse hallgatják le, mert annyi durva történet van rajta, hogy a fél kormány belebukna".

Kiss Péter a leghatározottabban tagadja, hogy tudott volna Zuschlagék tevékenységéről – közölte a kancelláriaminiszter titkársága szerdán az MTI-vel. Kiss hamis vád és hamis tanúzás miatt feljelentést tesz a Központi Nyomozó Főügyészségen – olvasható a tájékoztatásban. A közlemény arra is kitér, hogy miután a miniszter határozottan tagadja Szente Zsolt állítását, "mindazok ellen is kénytelen lesz jogi lépéseket kezdeményezni, akik e cáfolatot követően ezt a hazug állítást közzéteszik".

Arató Gergely is megszólalt, közölte, hogy mint azt már korábban tisztázta, nem volt tudomása "a kecskeméti bíróságon zajló perben érintett civil szervezetek körüli esetleges szabálytalanságokról". "1999 előtt valóban volt egy egyesület bejegyzett székhelye a lakásomon, de ebben az időszakban – és ezt a vizsgálat is igazolta – szabályosan működött" – közölte.

Újhelyi István azt közölte: Szente Zsoltot nem ismeri, a vádlott állításait pedig – hasonlóan Kiss Péterhez – a leghatározottabban tagadja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.