Zuschlag-ügy: a Táncsics Alapítványtól is érkezett pénz az MSZP kampányára

Csiha Judit MSZP-s országgyűlési képviselő egykori kampányfőnöke a Zuschlag-perben tett tanúvallomásában kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon megerősítette, hogy az MSZP pártalapítványától, a Táncsics Alapítványtól 2006-ban, civil egyesületek közbeiktatásával a választási kampányra is érkezett pénzt.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére válaszolva a tanú a per nyári ítélkezési szünet előtti utolsó tárgyalási napján azt mondta: arról van tudomása, hogy a 2006-os választások előtt volt a Táncsics Alapítványnak egy pályázata, amellyel kapcsolatban Zuglóból Lados István és Kemecsei Árpád - a másodrendű és a tizenötödrendű vádlott - volt az, aki a pályázatok elkészítésében közreműködött.

Zuschlag János a tárgyaláson - Folytatják
Zuschlag János a tárgyaláson - Folytatják

Mint hozzátette, tudomása volt arról is, hogy országgyűlési képviselők aláírása volt szükséges a pályázathoz, de a részleteket nem ismerte.

A vallomás szerint Csiha Judit MSZP-s képviselőjelölt kampányfőnöke volt a 2006-os országgyűlési választáson, a rendezvények előkészítése és a központi pártszervezettel való együttműködés volt a feladata.

A kampány finanszírozásával kapcsolatban a tanú beszámolt arról, hogy a képviselőjelöltenként a törvényben biztosított egymillió forintos kampányköltség felét az MSZP a központi hirdetéseire és rendezvényeire visszatartotta és csak a másik felét utalta át. Voltak egyéni támogatók, de nem volt rálátásom a többi költségre - tette hozzá.

Közölte: arról, hogy ajánlásra van szükség a Táncsics Alapítványhoz beadásra kerülő pályázat esetén, Csiha Judittól szerezett tudomást. Amikor Csiha Judit megkérdezte a véleményét azzal kapcsolatban, ajánlást adhat-e egy civil szervezet részére, ő azt mondta, hogy aláírhatja, mert egy társadalmi szervezet az, aminek a pályázatához Kemecsei Árpád az ajánlást kérte. Kemecsei Árpád tizenötödrendű vádlott Zugló másik országgyűlési választókörzetében az MSZP jelöltjeként indult Baráth Etele kampányfőnöke volt.

A tanú szólt arról, hogy a Táncsics Alapítványhoz pályázó civil szervezetet, a - vádhatóság szerint a Zuschlag Jánoshoz köthető - Szövetség a Modern Magyarországért Egyesületet nem ismerte, számára az azt képviselő Kemecsei Árpád neve volt a garancia arra, hogy az "egyesület rendben van".

Arról volt tudomása, hogy a másik képviselőjelölttől, Baráth Etelétől is hasonló támogató nyilatkozatot kértek, illetve egy hasonló pályázat benyújtására került sor.

A bíró kérdésére a tanú felidézte: egy alkalommal Lados István megkérte arra, hogy őt és Kemecseit gépkocsival vigye le Kiskunhalasra a pályázatokkal kapcsolatban. A tanú megerősítette Lados István és Kemecsei Árpád korábbi vallomását, mely szerint a Táncsics Alapítványtól elnyert pénzért mentek Kiskunhalasra.

A Kemecsei Árpád által, a tanú számára ismeretlen személytől átvett pénzzel kapcsolatban elhangzott, hogy az a választási kampány során kerül felhasználásra.

A Táncsics Alapítványhoz a vádiratban szereplő Y Generáció Egyesület és a Szövetség a Modern Magyarországért Egyesület nyújtott be pályázatot és nyert 500-500 ezer forintot. A két egyesület Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozott.

A vádirat szerint Baráth Etele és Csiha Judit MSZP-s országgyűlési képviselők nem tudtak arról, hogy az alapítványtól elnyert pénzeket a 2006-os országgyűlési kampányukhoz felhasználták.

Kemecsei Árpád a bíróság előtt korábban azt vallotta: megpróbálta a Táncsics Alapítványt kártalanítani, ezért átutalta a pályázaton nyert egymillió forintot, amit azután visszautaltak, mert az alapítvány tájékoztatása szerint az egyesületet károsították meg.

A bírói tanács elnöke a tárgyalási nap végén bejelentette: a per szeptember 15-én folytatódik. Tervei szerint a bizonyítási eljárás decemberben fejeződik be.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.
Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21. óta előzetes letartóztatásban van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.