Zuschlag-per: pártalapítványtól a hamis számlákig

A Zuschlag Jánoshoz köthető egyesületek által a Táncsics Mihály Alapítványtól igényelt egymillió forint sorsát próbálta rekonstruálni a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. Kemecsei Árpád zuglói szocialista önkormányzati képviselő elismerte bűnösségét, de arra nem válaszolt, hogy mire költötte el a kiutalt pályázati pénzt. Az elszámoláshoz hamis számlát kiállító vállalkozó vallomása szerint Baráth Etele és Csiha Judit országgyűlési kampányát finanszírozták a pártalapítvány pénzéből. Egy telefonbeszélgetéséből kiderül: Zuschlag segítséget kért Lusztig Pétertől.

A bűnpártolással vádolt Földes Gábor, XIV. rendű vádlott kihallgatásával folytatódott a Zuschlag-per Kecskeméten. Az ötvenhárom éves vállalkozó megtagadta a vallomástételt. A bíró ezt követően felolvasta a nyomozati szakban tett vallomását, amelyben Földes elismerte, hogy hamis számlákat állított ki.

Földes a nyomozók előtt egykori KISZ aktivistának és MSZP szimpatizánsnak vallotta magát. Elmondása szerint 2006 tavaszán felhívta egy Gabi nevezetű hölgy, aki azt mondta, a zuglói önkormányzatnál dolgozik és találkozni szeretne vele. A személyes beszélgetés alkalmával a hölgy  pénzügyi támogatást kért tőle az MSZP kampányára, amire a férfi azt válaszolta: az anyagi helyzete ezt nem teszi lehetővé. A második találkozásuk alkalmával a Gabi nevezetű hölgy arra kérte, tudna-e számlákat adni bizonyos egyesületek nevére, mert gondjaik vannak az MSZP aktivisták kifizetésével. Földes igent mondott és 4-5 számlát megírt több mint egymillió forint értékben, amit a tulajdonában álló Works Team Kft. bocsátott ki. Földes elismerte: a vevőként szereplő egyesületek nevére kiállított számlák hamisak voltak, tényleges teljesítés nem volt mögöttük.

A vallomás szerint a Gabi nevezetű hölgy ezt követően már csak a múlt évben hívta fel egy telefonfülkéből, és idegesen azt mondta: Kemecsei Árpádnál házkutatás volt és megtalálták a Works Team Kft. által kibocsátott  számlákat.

A  beszélgetésükből az is kiderült a hamis számlákkal elszámolt pénzt Baráth Etele és Csiha Judit kampányfinanszírozása használták fel. A hölgy arra kérte Földest: hagyja őt ki az ügyből és mondja azt, ha megkeresik a hatóságok, hogy Kemecsei Árpádnak adta át a hamis számlákat.

Földes hozzátette: megkérdezte Gabit, hogy miért nyilvános telefonfülkéből hívta fel? A hölgy azt válaszolta: attól fél, hogy lehallgatják. A férfi vallomása szerint csak később, a nyomozás során tudta meg:  a hölgy dr. Szilágyi Gabriella, ügyvéd és Kemecsei Ákos élettársa.
Ezt követően a XV. rendű vádlottat, Kemecsei Árpádot, a zuglói önkormányzat szocialista képviselőjét, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. divízió vezetőjét hallgatta meg a bíróság. A harminckilenc éves, államigazgatási főiskolát végzett férfi elismerte büntetőjogi felelősségét. Elmondta: bűnös, mert nem a kiírásnak megfelelően használt fel pályázati pénzeket.

Kiderült: Kemecsei Lados István - Zuschlag titkárságvezetője, a per II. rendű vádlottja - segítségével nyújtott be pályázatot a Táncsics Alapítványhoz,  a kiutalt pénz elszámolásához pedig Földes Gábortól kért hamis számlákat. Elmondása szerint a Földessel való kapcsolata később megromlott, mert kiderült, hogy a férfi a háta mögött udvarolt az élettársának, Szilágyi Gabriellának. Hozzátette: a tettét megbánta, a pénzt visszafizette az alapítványnak. Hangsúlyozta: az élettársának nincsen köze az ügyhöz, az ártatlanul történt meghurcolása vezetett a kapcsolatuk megromlásához és azóta szakítottak. 

Arra a bírói kérdésre, hogy mire használta fel a Táncsics Mihály Alapítványtól igényelt pénzt, Kemecsei megtagadta a válaszadást. Mint ismert, Lados István azt vallott a bíróságon, hogy a Táncsics Mihály Alapítványtól ötszázezer forintot lehetett egyesületenként igényelni kommunikációs célokra, de azt kampánycélokra használhatták fel. Lados szerint a pályázattal kapcsolatban  Baja Ferenc - akkor a Táncsics Alapítvány kuratóriumi elnöke volt - azt az instrukciót adta, hogy minden egyesületi pályázat mellé csatolni kell a körzet szocialista országgyűlési jelöltjének az ajánlását, ezzel zárták ki annak a lehetőségét, hogy idegen - nem szocialista szimpatizáns - pályázó is pénzt kaphasson. (Baja közleményben cáfolta Lados állításait).

A Kemecsei által Ladossal íratott két pályázathoz Baráth Etele, valamint Csiha Judit adott ajánlólevelet. Lados vallomása szerint amikor a Táncsics kiutalta a pénzt azt Kiskunhalason vették át Kemecseivel együtt Katus Ferenctől, a per III. rendű vádlottjától. Lados szerint Kemecsei a pénz átvételekor azt mondta: "köszönet a zuglói pártalapszervezet nevében".

Kemecsei a neki tulajdonított mondatot tagadta a bíróság előtt. Azt mondta: a saját nevében mondott hálás köszönetet. Kemecsei nyomozati vallomásából kiderült: a zuglói képviselő a legutóbbi országgyűlési választás alkalmával Baráth Etele kampányfőnöke volt.

A perben délután Kemecsei volt élettársát, Dr. Szilágyi Gabriellát hallgatja meg a bíróság.

Mint ismert: Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt. A kárérték (amelynek nagy részét a vádlottak megtérítették - mintegy hetvenötmillió forint).

Lehallgatott beszélgetés

Fodor Endre tanácsvezető bíró lejátszotta azt a telefonbeszélgetést, amelyben 2007. január 29-én Zuschlag János beszélget a nyomozásról az akkor a Belügyminisztériumban dolgozó Lusztig Péterrel. (Lusztig Baranya megyei rendőrfőkapitány, majd 1994-98  között az MSZP országgyűlési képviselője, később pedig Lampert  Mónika belügyminiszter kabinetirodájának munkatársa volt.)

Zuschlag János hívta Lusztig Pétert.

"Szia, Péter. Te Péter, nem akarok megint akadékoskodni, de a múlt héten elég keményre sikerült a rendőrség-ügyészség akciója. Tehát egy pártirodán tartottak házkutatást, majd visszaküldte őket az ügyész Kiskunhalasra, délután öt órára, hogy kaparjanak még össze bizonyítékokat. Semmit nem találtak."

Lusztig Péter rákérdezett, hogy valóban az "MSZP-szervezet pártirodáján" tartottak-e a rendőrök házkutatást Kiskunhalason. Zuschlag János a telefonbeszélgetés szerint azt mondta, hogy az ügyész küldte vissza Kiskunhalasra a rendőröket, és egy rendőr alezredes jött vissza.

Zuschlag Lusztignak beszámolt arról, hogy a kollégája hallotta: "az ügyész ordítozott velük telefonon (...), hogy mi az, hogy nincs semmi".

"De nem az a probléma. Az ügyész öt órára visszaküldte őket. A rendőrök öt órakor csöngettek az irodavezetőmnél (...), egy rendőr alezredes jött vissza" - mondta a telefonba Zuschlag, majd hozzátette: "A rendőrök se..., abszolút elmondták, az egész szarság".

Lusztig Péter megnyugtatta Zuschlagot: "Persze ezt mondtam én is neked. Rendben van, holnap fogok beszélni a megyei főkapitánnyal és szükség esetén fogom javasolni, hogy valaki beszéljen a legfőbb ügyésszel. Jó?"

Zuschlag válasza: "igen, mert tényleg ez ciki, mert az a baj, hogy a Fidesz-iroda mellett van".
Lusztig így búcsúzott: "Jó rendben van. János, utána fogok holnap nézni." Zuschlag megköszönte az ígért segítséget és ezzel véget ért a beszélgetés.

Zuschlag János
Zuschlag János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.