Zuschlag-per: felsültek a felkészületlen sztárügyvédek

Mivel a sok ismert védőügyvéd nem volt felkészülve a védőbeszédre, kedden délelőtt kevesebb, mint két órán át tartott a Zuschlag-per másodfokú tárgyalásának első napja a Szegedi Ítélőtáblán. A tizennegyed rendű vádlott ügyvédje bejelentette, hogy védencének, egy hamis számlákat kiállító cég vezetőjének paranoid személyiségzavara van, ezért nem beszámítható, az időhúzást megelőzendő, ügyét elkülönítették a többi vádlottétól. A seregnyi operatőr és fotós 10 percet kapott a felvételek készítésére.

Kedden reggel 9 órakor óriási médiaérdeklődés mellett megkezdődött a Zuschlag-per másodfokú tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. Dr. Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró 10 perc után kiküldte a teremből az operatőröket és a fotósokat, mivel az állandó mozgás és a hangos beszéd zavarta a tárgyalást.

A Szegedi Ítélőtábla dísztermében
Szeged, 2011. január 11. Zuschlag János volt szocialista országgyûlési képviselõ (b) ül a Szegedi Ítélõtábla dísztermében, ahol elkezdõdött az ellene és tizenhárom társa ellen indult büntetõper fellebbviteli tárgyalása. A vádhatóság bûnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bûntett és más bûncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2010. március 31-én Zuschlag Jánost elsõ fokon nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte.

Mint ismeretes, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság márciusban hirdetett első fokon ítéletet az ügyben. Zuschlag Jánost, az MSZP volt elnökségi tagját, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) nevű ifjúsági szervezet volt elnökét bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében, az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének bűntettében, valamint bűnpártolás és magánokirat-hamisítás vétségében találták bűnösnek, és halmazati büntetésként nyolc év hat hónap börtönbüntetésre, a közügyektől való tízéves eltiltásra, és vagyonelkobzásra ítélte. Bűntársai rövidebb-hosszabb végrehajtandó, illetve felfüggesztett börtönbüntetést, néhányan pénzbüntetést kaptak.

A bíróság az ítélet indoklása szerint bizonyítottnak látta, hogy a vádlottak fantomszervezeteket hoztak létre, vagy meglévő ifjúsági szervezeteket fantomizáltak. Ezek nevében pályázati pénzeket nyertek el és vettek föl, amelyeket azonban nem a megjelölt célokra használtak, hanem az MSZP pártalapszervezete, továbbá a Fibisz működésére, illetve választási kampányok finanszírozására fordítottak. A vád szerint 75 millió forintot szereztek meg, és költöttek el jogtalanul. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság dr. Fodor Endre vezette tanácsa bizonyítottnak látta, hogy Zuschlag mellett mások is részt vettek az állami pénzek megszerzésében, miközben tisztában voltak azzal, hogy az általuk létrehozott civil szervezetek tényleges tevékenységet nem végeznek, a pénzt nem arra használták fel, amire elnyerték, hanem átadták Zuschlag Jánosnak, aki kapcsolatai révén előzőleg közbenjárt a pályázatok kedvező elbírálásában. Azzal is tisztában volt a csoport több tagja, hogy elszámolási kötelezettségüknek hamis beszámolókkal és hamisított számlákkal tettek eleget. Ezért a bíróság szerint bűnszervezet tagjaként követték el a bűncselekményeket.

A vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A táblabíróságon kedden a tárgyalás első szakaszában bejelentette a tizennegyed rendű vádlott, Földes Gábor Miklós védője, hogy védencét a Budai Központi Kerületi Bíróságon felmentették egy perben, amely személyi szabadság korlátozása miatt indult ellene, mivel egy szakértői vizsgálat szerint paranoid személyiségzavara van. Az ügyvéd szerint később a Zuschlag-perben is orvosszakértői véleménnyel igazolják, hogy védence, aki hamis számlákat adott a vád szerint, nem beszámítható, így nem is nem büntethető. Az Ítélőtábla - feltehetőleg az időhúzást megelőzendő - azonnal elkülönítette a tizennegyed rendű vádlott ügyét a többiekétől.

Ezt követően több védő is próbálkozott azzal, hogy a bűnszervezetnek azt az értelmezését, amely az első fokú ítéletben szerepel - sőt, a Legfelsőbb Bíróságnak korábbi jogegységi döntését, amely a kecskeméti maffiaper felülvizsgálati eljárásában törvényesnek mondta ki ezt az értelmezést - alkotmányellenesnek nyilvánítsák. Dr. Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró azonban rövid úton elutasította, hogy ebben a perben újravitassák az LB jogegységi döntésének alkotmányosságát.

Sor került még jó néhány irat becsatolására, amelyek egyebek mellett arról szóltak, hogy a vagyonelkobzással sújtott vádlottak mely vagyontárgyairól igazolható, hogy nem a bűncselekményből származnak, hanem például a nagymamájuk kölcsönéből. Ezt követően Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetője mondhatta el vádbeszédét. Ebből a hallgatóság viszonylag keveset értett, mert hosszú időn át az ítélet indoklásának oldalszámai és jogszabályi hivatkozásai alapján beszélt. A főügyész alapvetően jónak minősítette az első fokú ítéletet, mindazonáltal súlyosbítást kért: a börtönbüntetést a bűnszervezet tagjának minősített vádlottak esetében fegyházra kérte változtatni, a felfüggesztett börtönbüntetések próbaidejét kérte meghosszabbítani, a pénzbüntetések napi büntetési tételét (némelyik csak ezer forint volt) növelni, a közélettől való eltiltás idejét úgyszintén.

A vádbeszédnek alig néhány mondata volt közérthető - de az nagyon. „Ez a társulat komoly, értelmes emberekből áll, akiket gyerekkorukban megtanítottak, hogy lopni, csalni, hazudni nem szabad. A törvény az törvény, a törvényben pedig szerepel a bűnszervezet, akkor is, ha ez a formája inkább a fehérgalléros bűnözés körébe tartozik. Bármennyire magabiztosak voltak is annak idején, ez így van, és ennek viselni kell a következményeit." - fogalmazott a főügyész.

Egyéb tennivaló nem lévén, még a védőbeszédekre is sor kerülhetett volna, de kiderült, hogy a védelem asztalsoránál ülő sztárügyvédek - akik közül többen kirendelt védőként látták el feladatukat, honoráriumukat így az állam fizeti -, nem készültek fel erre. „Meg vagyok szeppenve - közölte Kovács M. Gábor, Zushlag János védője. Csaknem kilencven napon át tárgyalta ezt az ügyet, a fejében sincs meg, mit akar mondani? - kérdezte tőle a bírói tanács elnöke. Bánáti János sietett kollégája segítségére, aki más védők nevében is kérte, hogy halasszák a következő napra a védőbeszédek megtartását. Dr. Maráz Vilmosné megkegyelmezett a neves jogászoknak, így öt perccel 11 óra előtt mindenki elindulhatott hazafelé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.