Zuschlag-per - Arató Gergely államtitkárt is meghallgatja a bíróság

A bírósági nyilvántartásba nem vett egyesületek által elnyert pályázati pénzeket a Holnap Városért Egyesület bankszámlájára utalták - derült ki a tegnapi tárgyaláson, ahol a Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozó, 1997-ben alapított civil szervezet " tagjai" hallgatták meg. A szervezet jegyzőkönyveiben Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium jelenlegi államtitkárának, az MSZP országgyűlési képviselőjének a neve is több alkalommal szerepel.

A Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozó, 1997-ben alapított Holnap Városért Egyesület közgyűlési jegyzőkönyveiben feltüntetett emberek kihallgatásával folytatódott a bizonyítási eljárás a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kedden.

A vádhatóság szerint, a Holnap Városért Egyesület valótlan tartalmú pályázatokkal több mint kétmillió forint állami támogatást  nyert el jogosulatlanul, melyből egymillió forintnál nagyobb  összeget kiutalt a pályázat kiírója.

Az egyesület elnöki tisztét a harmadrendű vádlott, Katus Ferenc töltötte be 2001-től. A vád szerint kitalált, bírósági nyilvántartásba nem vett szervezetek nevében is nyújtottak be pályázatot, mert így egy időben több pályázat benyújtására volt lehetőség.

A bírósági nyilvántartásba nem vett egyesületek által elnyert pályázati pénzeket a Holnap Városért Egyesület bankszámlájára utalták. Az egyesület jegyzőkönyveiben szereplő, tanúként beidézettek többsége azt vallotta, hogy nem ismerik az egyesületet, az adataik helyesen vannak feltüntetve, de az aláírás nem tőlük származik.

Az egyik tanú elmondta: valóban részt vett egy egyesület gyűlésén, de az akkori barátja miatt ment el a rendezvényre és több iratot aláírt. A jegyzőkönyvekben Zuschlag János elsőrendű és Krausz Csaba ötödrendű vádlottakon kívül mások mellett Arató Gergely, az Oktatási  és Kulturális Minisztérium jelenlegi államtitkárának, az MSZP  országgyűlési képviselőjének a neve is több alkalommal szerepel.

A tanúként kihallgatott Halász Iván, Zugló MSZP-s  alpolgármestere elmondta: csak az ügyészségi kihallgatásakor hallott  az egyesületről. Már 2000-ben is alpolgármester volt, az egyesület  jegyzőkönyvében szereplő adatai valósak, de az aláírás nem tőle  származik. Az alpolgármester beszámolt arról, hogy az önkormányzatnál az ifjúsági ügyek is hozzá tartoztak. A bíró kérdésére kijelentette: a jegyzőkönyvben szereplő Arató Gergelyt az MSZP-ből ismeri.

A 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják. 

Fodor Endre bírói tanácsa csütörtökön a tanúként beidézett Arató Gergely államtitkár kihallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.