Zuschglag-ügy: ifjú szocialisták baráti összejövetele

A különböző ifjúsági pályázatokon pénzt nyert egyesületek tagjainak tanúkihallgatásával folytatódott a Zuschlag-per a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Senki nem emlékszik semmire.

A beidézett tanúk neve megtalálható a perben szereplő Mi Kulturális Egyesület, Hoppá Egyesület és XXI. Századi Kulturális  Egyesület taggyűlési jegyzőkönyveiben, ezért kérdezte őket Fodor Endre tanácsvezető bíró az egyesületek működéséről.

Zuschlag János
Zuschlag János

A tíz kihallgatott tanú tagja volt korábban az Ifjú Szocialisták  Mozgalmának (ISZM), de a perben szereplő egyesületekről nem  hallottak, és bár az ő adataik szerepelnek a taggyűlési  jegyzőkönyvekben, de az aláírások nem tőlük származnak.

Általában gimnáziumi éveik alatt léptek be az ISZM-be, majd  néhányan az MSZP-be is, de tagságukat évekkel ezelőtt megszüntették.

A tanúk a kecskeméti ISZM-tagok többségét ismerték, de a perben szereplő egyesületekről nem hallottak, azok rendezvényein,  taggyűlésein nem vettek részt.

Az egyik meghallgatott tanú alelnöke, majd elnöke volt a ISZM kecskeméti szervezetének, de a Mi Kulturális Egyesület, a Hoppá  Egyesület és a XXI. Századi Kulturális Egyesület taggyűlési jegyzőkönyvein nem az ő aláírása szerepel.

A kecskeméti ISZM egy baráti társaságként működött, tagdíjat sem kellett fizetni - vallotta a tanú, aki nem tudott válaszolni arra a  bírói kérdésre, hogy az ISZM központi szervezetének lejelentették-e a tagnévsort.

A taggyűlés lényegében egy baráti találkozó volt - fűzte hozzá a  tanú.

Egy másik tanú elmondta: a szomszédja hívta el egy ISZM  rendezvényre, de "nem értett egy szót sem" abból, amiről ott  beszéltek. Nem emlékezett arra, hogy személyes adatai hogyan  kerültek a listára.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás  bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.