Gödörben a Fidesz, a Jobbik és az LMP profitál

Három százalékpontot veszített népszerűségéből a Fidesz-KDNP, az MSZP stagnál, a Jobbik és az LMP viszont látványosan erősödik a Szonda Ipsos legfrissebb felmérése szerint.

Folytatódik a Fidesz népszerűségvesztése, a Szonda Ipsos legfrissebb felmérése szerint egy hónap alatt három százalékot is elveszített a biztos pártválasztók közül. A közvélemény-kutatás szerint utóbbi kategóriában a Fidesz-KDNP idén augusztusban még 51 százalékon állt, addig a frakciószövetség szeptember elején mindössze 47 százalékot tudhatott magáénak. A biztos pártválasztók körében az MSZP támogatottsága nem változott, minimális növekedés mutatható ki az elmúlt egy hónapban. Ugyancsak ebben a kategóriában viszont a Jobbik közel három százalékos növekedést könyvelhetett el és az LMP is két százalékkal tudta növelni támogatóinak táborát.

Valamivel árnyaltabba a kép a további kategóriákban. Az összes választókorú között a Szonda Ipsos felmérése szerint a Fidesz-KDNP közel három százalékot esett vissza, a Jobbik viszont szinte egyáltalán nem növelte a bázist. Ugyanez mondható el ebben a szegmensben az MSZP-ről is: a szocialisták fél százalékot veszítettek az összes választókorú között. Az LMP viszont ebben a kategóriában is javított, az ökopártiak közel két százalékos javulást könyvelhetnek el.

Sokatmondó még ebben a tételsorban, hogy majd három százalékkal (24 százalékra) nőtt azok száma, akik a kérdezőbiztosoknak azt mondták: nem mennének el szavazni. Viszont kevesebb mint fél százalékkal csökkent azok száma, akik nem tudtak vagy nem akartak pártot választani. Számuk azonban még így is magasnak mondható: közel 28 százalék.

A pártot választók kategóriában egyetlen kiugró eredmény látható: itt az LMP majd négy százalékot javított egy hónappal ezelőtti eredményéhez képest.

 

Reviczky Zsolt 2011.05.23. Digitális  
2011. május 23. Parlament, Országgyűlés. Schiffer András (LMP) és Rogán Antal (Fidesz). Fotó: Reviczky Zsolt
Reviczky Zsolt 2011.05.23. Digitális 2011. május 23. Parlament, Országgyűlés. Schiffer András (LMP) és Rogán Antal (Fidesz). Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.