Zuglóból is "talicskával tolták ki a pénzt" - az önkormányzat cáfol

Csaknem félmilliárd forintot költött el alig több mint két év alatt Zugló önkormányzata különös szerződések alapján. Jutott a pénzből az alpolgármester lányától az előzetesben ülő Gál Györgyig sokaknak. Frissítve az önkormányzat válaszával.

2006 decembere és 2009 májusa között csaknem félmilliárd forintért kötött különböző tanácsadói szerződéseket Zugló SZDSZ-MSZP vezetésű önkormányzata - írja a Magyar Nemzet.

A lap birtokába került szerződések szerint például 2006-ban havi 250 ezer, 2007-ben pedig 350 ezer forintot fizettek például Sztancsik Ferenc volt MSZP-s képviselőnek, Csiha Judit egykori tanácsadójának azért, hogy Szűcs István MSZP-s alpolgámester és az önkormányzat között tartsa a kapcsolatot. Egy másik MSZP-s alpolgármesternek, Halász Ivánnak pedig arra kellett külön munkatárs havi 150 ezerért, hogy párttársaival tartsa a kapcsolatot. Az lányának is jutott megbízás, 2007 és 2009 között összesen 3 millió forintért szervezet trendezvényeket az önkormányzatnak.

Hiába van az önkormányzatnak jegyzői irodája és jogi apparátusa - írja a lap -, 17 szerződést kötöttek ügyvédi irodákkal 125 millió forint értékben. Ezek között van például Lakos Imre, a főváros városüzemeltetési bizottságának SZDSZ-es elnökének felesége, akivel 5,5 milliós szerződést kötöttek.

Politikai tanácsadásra is jutott pénz: a jelenleg előzetesben ülő, volt erzsébetvárosi SZDSZ-frakcióvezető Gál György összesen 8,4 millió értékben (havi 400 ezer forintért) segítette tanácsaival a szintén SZDSZ-es Weinek Leonárd polgármestert.

Az önkormányzat szerint szakértők az előző (fideszes polgármester által vezetett) ciklusban is segítették az önkormányzat munkáját, és 2006 óta mindössze 0,03 százalékkal nőtt a vállalkozó szerződések száma, miközben a megbízási szerződések aránya 0,11 százalékkal csökkent.

Zugló cáfol

A zuglói önkormányzat a cikkel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben cáfolja, hogy félmilliárdos értékben szerződéseket kötött volna. 'A cikkben szereplő állításokkal ellentétben a megbízási szerződések aránya a kerület költségvetéséhez képest 2006-óta csökkent - a polgármester által jegyzett megbízások értéke 2006 óta közel felére csökkent.'

A Zuglói Önkormányzat nevében kötött szerződések többek között olyan strukturális - oktatási, egészségügyi, szociális - szakmai javaslatokhoz és testületi előterjesztésekhez kötődik, melynek célja a zuglói költségvetés egyensúlyának javítása és fenntarthatóvá tétele, közút- és infrastruktúrafejlesztések indítása, a szociális-, oktatás-ellátás fejlesztése. A Zuglói Önkormányzat valóban szerződésben áll ügyvédi irodákkal, olya típusú jogi munkák ellátására, ami a Hivatal jogi kapacitását és hatáskörét meghaladja.

A Zuglói Önkormányzaton belül egyébként többen jogosultak szerződéskötésre: a polgármester mellett az alpolgármesterek, a bizottságok, az osztályok és a képviselő testület frakciói is köthetnek szerződést tanácsadókkal, szakértőkkel munkájuk segítése érdekében. Az igénybe vehető szakértői díjak mértékéről minden évben a képviselő testület határoz a költségvetési rendeletben - olvasható az önkormányzat közleményében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.