Zugírással gyanúsítja az ügyészség a fideszes képviselőt

A gyanú szerint Horváth Zsolt jogosulatlanul, üzletszerűen ügyvédi tevékenységet végzett.

A Központi Nyomozó Főügyészség ma gyanúsítottként hallgatta ki dr. Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselőt, és 1 rendbeli zugírászat vétségének a megalapozott gyanúját közölte vele - adt hírül az ügyészség közleménye.

Az ügy lényege, hogy dr. Horváth Zsolt – a Trend és Turizmus Szolgáltató Betéti Társaság kültagjaként, a társaság képviseletében 2005. szeptember 01-től 2005. december 31-ig terjedő időszakra – megbízási szerződést kötött a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulásával a Társulással pályázatok készítése, illetve jogi tanácsadási, szerződéskötés előkészítési feladatok elvégzésére. A szerződés értelmében a Trend és Turizmus Bt. pályázati kiírása dokumentációk jogszabályi feltételeinek ismertetését, jogszabályok összegyűjtését, igazolások formadokumentumainak elkészítését, jogszabályi előírásokkal való összevetését, javaslattételt és jogi értelmezések készítését vállalta és végezte el.

A szerződést a felek 2006-ban és 2007-ben is megújították 1-1 évre. A szerződést dr. Horváth Zsolt a 2007. november 23. napján kelt nyilatkozatával, 2007. október 31-i hatállyal felmondta.

A szerződés alapján a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulása 2005. október 10. és 2007. november 15. között havi 70000 forintot, majd 2007-től havi 90000 forintot, összesen ötvenezer híján kétmillió forintot fizetett a Trend és Turizmus Bt. részére.

A szerződésben felsorolt tevékenységek azonban ügyvéd vagy jogtanácsos által végezhető tevékenységek körébe tartoznak, így arra a Trend és Turizmus Bt. nem volt jogosult. Ezzel a fideszes képviselő zugírás vétségét követte el.

Dr. Horváth Zsolt 2002. szeptember első napjától 2005. augusztus végéig ugyan szerepelt a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara ügyvédjelölti névjegyzékében, ezt követően azonban egyik területi ügyvédi kamara nyilvántartásában sem szerepelt, jogtanácsosként egyik megyei vagy fővárosi bíróság által vezetett jogtanácsosi névjegyzékbe sem jegyezték be, jogi szakvizsgát nem tett.

Az Országgyűlés dr. Horváth Zsolt mentelmi jogát tavaly december 29-én felfüggesztette, így az eljárásnak akadálya nincs.

Dr. Horváth Zsolt kihallgatása során nem élt panasszal a gyanúsításközléssel szemben, majd – a hallgatás jogával élve – megtagadta a vallomástételt.

A jog szerint zugírás vétségét az követi el, aki a jogszabály szerint aki jogosulatlanul, üzletszerűen ügyvédi, jogtanácsosi vagy közjegyzői tevékenységet végez - emlékeztet az ügészség közlemény.



Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.