Zsebben marad a családi pótlék 'adója'

A kormányszóvivő szerint "nyitott ajtón dörömböl" Soltész Miklós, mert a kormány soha nem akarta megadóztatni a családi pótlékot.

Szollár Domokos kormányszóvivő arra reagálva közölte ezt, hogy Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP-frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője hétfőn arra szólította fel a kabinetet: haladéktalanul - még az idén - és kamatostul fizesse vissza a családoknak azt a pénzt, amelyet a szeptemberi, októberi és novemberi családi pótlék megadóztatásával jogtalanul elvett tőlük.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság által megszüntetett intézkedés az adóalapba vonta volna be a családi pótlékot, melynek eredményeként az adózók egy kis része, döntően a jobban keresők a magasabb adóteherrel bíró jövedelmi sávba kerültek volna.

A kormány természetesen a jogállam követelményeinek megfelelően jár el és végrehajtja a személyi jövedelemadó (szja) rendszerével kapcsolatos alkotmánybírósági döntést. Amint megszületett az AB döntése, a kabinet határozott arról, hogy annak végrehajtását a lehető legrövidebb időn belül, már decemberben megkezdi. Így a munkáltatóknak a decemberi bér adóelőleg-megállapításánál már nem kell figyelembe venniük a családi pótlékot.

Ezen túlmenően mindenki maradéktalanul visszakapja a túlfizetett előleget, a döntés által érintett adófizetők a jövő esztendő elején, március 1-től az idei esztendőre elkészített szja-bevallásukban tudják visszaigényelni túlfizetett adójukat. "Nyitott ajtón dörömböl Soltész Miklós. Ráadásul a szükségesnél kicsivel nagyobb indulattal. Nyugalom, az agresszió nem vezet sehova" - hangoztatta a kormányszóvivő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.