Zsarolásvádakkal tombol a rend a romáknál

Zsarolással és fenyegetéssel utaltatott át magának közel tízmillió forintot az ORÖ számlájáról Farkas Flórián két bizalmi embere „kártérítés" jogcímen – állítja a RomNet egy hangfelvételre hivatkozva. Többen is feljelentést tettek.
Nemrég abban a reményben mondott le Hegedüs István, az ORÖ (Országos Roma Önkormányzat) vezetője, hogy az időközben elsöprő többséggel megválasztott Balogh János elnök úrrá lesz a káoszon, eljön a béke és nyugalom korszaka.

Úgy néz ki, erre még várni kell.

Az ORÖ képviselői között szinte izzott a telefon – írta a RomNet portál. A testület tagjainak tudomására jutott ugyanis, hogy Farkas Flórián korábbi bizalmi embere, Bence Gáborné – az önkormányzat volt gazdasági vezetője, akit Hegedüs lemondása után visszavettek – első lépéseként 5 millió 900 ezer forintot utaltatott át magának „kártérítésként". Az ORÖ másik alkalmazottja, Diós Krisztina pedig 3 millió 700 ezer forinthoz jutott ugyanezen a jogcímen.

Elsőként Tényi István, a „nemzet feljelentője" tett büntetőfeljelentést még csütörtök este sikkasztás és bűnpártolás gyanújával. Ezzel egy időben beadvánnyal fordult a fővárosi kormányhivatalhoz, hogy azonnali törvényességi felügyeleti ellenőrzést hajtsanak végre a szervezetnél. Vajda László képviselő szintén büntetőfeljelentést tett a rendőrségen csalás, sikkasztás és hivatali visszaélés alapos gyanúja miatt.

A RomNet birtokába került hangfelvétel szerint Balogh János elnök csütörtökön a képviselőknek azt a tájékoztatást adta, hogy amint tudomására jutott a kifizetés, számon kérte, milyen alapon igényelték és utaltatták át maguknak az érintettek a pénzt. Az ORÖ elnöke úgy tudja, zsarolás és fenyegetés áll a háttérben.

Az ORÖ-elnök is feljelentést tett, amint erről az Országos Sajtószolgálathoz pénteken elküldött, kissé kacifántos közleménye tanúskodik:

„Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke jelen sajtóközleményben kívánom a közvéleményt informáló észrevételeimet megosztani a tegnapi nap folyamán a sajtóban megjelent Országos Roma Önkormányzatban elkövetett gazdálkodást érintő visszaélés kapcsán.

Tájékoztatom a tisztelt közvéleményt, hogy a kártérítés jogcímén átutalt összegekről a hivatalba lépésemet követően értesültem, és az ügyből kifolyólag illetékes rendőrkapitányságon feljelentést foganatosítottam, ezzel egyidejűleg utasítottam az önkormányzat hivatalvezetőjét, hogy az érintett két személyt, akik részére az átutalás történt azonnali hatállyal mentse fel munkaköréből, továbbá szólítsa fel őket, hogy az átutalt összegeket az önkormányzat részére visszautalni szíveskedjenek.
Az átutalt összegek részleges visszautalása folyamatban van.

A mai napon felkértem egy büntetőjogászt és egy munkajogászt annak érdekében, hogy az előző vezetés által elkövetett szabálytalanságokat, törvénytelenségeket kivizsgálják.

Az Országos Roma Önkormányzat új vezetése mindent elkövet a törvényes és átlátható gazdálkodás érdekében, és minden törvénytelenséggel szemben a legszigorúbban jár el a jövőben is annak érdekében, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő."

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.