Zóna Taxi-ügy: Mindenki szabadlábon védekezhet

A Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön elutasította az ügyészség előzetes letartóztatásra tett indítványát, így szabadlábra helyezte Veres Istvánt, a Zóna Taxi kedden őrizetbe vett tulajdonosát és társait, köztük a Budapest Airport (BA) volt jogi igazgatóját, Rényi-Vámos Krisztinát és helyettesét, Sziebert Györgyöt, valamint a BA volt kereskedelmi igazgatóját, Lévay Zsoltot – erősítette meg csütörtök délután a még javában tartó bírósági meghallgatásról szerzett értesülésünket Papp Gábor.

Az ügyvéd Veres István és Sziebert György védelmét is ellátja. Papp közölte: a bíróság semmiféle kényszerintézkedést nem tartott indokoltnak, így sem házi őrizetet, sem lakhelyelhagyási tilalmat nem rendelt el a gyanúsítottakkal szemben. Ügyészségi forrásaink azonban már a döntés bírói indoklása előtt jelezték: fellebbeznek, így várhatóan csak két hét múlva derül ki, hogy szabadlábon maradhatnak-e a gyanúsítottak.

Veres Istvánt – a Zóna Taxi tulajdonosa számos, viharos múltú vállalkozás, egyebek közt az engedély nélkül megépített, majd látványosan elbontott Citadella-terasz révén vált országosan ismertté – és társait kedden vette őrizetbe a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság (RRI). Vele egy időben kopogtattak a nyomozók a BA három volt vezetője és egy adminisztrációs munkatárs otthonában is. Valamennyiüket őrizetbe vették. A rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint Veres megvesztegette a BA önálló döntésre jogosult vezető munkatársait, így szerezte meg a Zóna Taxi számára 2006-ban a kizárólagos jogot a repülőtéri taxiszolgáltatásra. Később ugyancsak kenőpénzzel érte el a szerződés számára egyoldalúan előnyös módosítását. Az MTI Hírcentrum értesülése szerint Veres  prostituáltakat fogadott a BA-vezetők számára, valamint összesen 11 millió forintot fizetett ki, egyiküknek autót is adott. Ezt az értesülést más források egyelőre nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

Az egykori repülőtéri vezetők bűne pedig a gyanúsítás szerint az, hogy Veressel összejátszva megtévesztették főnökeiket, a BA menedzsmentjét és ezzel összességében mintegy 671 millió forint kárt okoztak a cégnek.

Amennyire meglepte a gyanúsítottakat és környezetüket a keddi őrizetbe vétel, annyira természetesnek vették, hogy a bíróság nem rendeli el a letartóztatásukat. Több forrásunk is emlékeztetett rá, hogy tavaly februárban a „Zóna Taxi-üggyel összefüggésben” házkutatást tartott a rendőrség egyebek között Veresnek az egykori Kádár-villában lévő rezidenciájában és más irodákban is. Akkor más nem történt az ügyben. Ha Veres vagy társai közül bárki meg akart volna szökni, bizonyítékokat akart volna megsemmisíteni, esetleg bármilyen más módon megpróbálta volna ellehetetleníteni a nyomozást, nyilván megtették volna, vagy meg is tették. Ezért voltak biztosak a dolgukban a védők.

A repülőtéri rendőrség valójában már 2006 óta „dolgozik” Veresre és a Zónára. Lényegében azóta, amióta a társaság megnyerte a repülőtéri tendert, rendszeresen lehetett hallani szóbeszédeket, hogy a társaság tulajdonosa ki mindenkit vett meg, kinek mennyit fizetett vagy milyen ellenszolgáltatást nyújtott. Forrásaink szerint e nyomozás „mellékszálaként” derült fény arra, hogy Rényi-Vámos és Sziebert több ügyvédi irodával úgy kötött szerződést a BA nevében, hogy előre megmondták: a kifizetett összeg öt-tíz százalékát zsebbe visszakérik. Ugyancsak a Zóna-ügy mellékszálaként futott rá a hírek szerint a nyomozó hatóság egy korábbi BKV-s ügyre, amelyben Sziebert és a BKV volt informatikai igazgatója, Fruzik Zsolt kenőpénzt kértek egy informatikai cégtől egy megbízás fejében. Sziebert Györgyöt egy óbudai bevásárlóközpont mélygarázsában akkor fogták el a nyomozók, amikor 12 millió forint kenőpénzt vett át a vállalkozótól. Ő azt mondta, ez baráti kölcsön volt.

Információink szerint a repülőtéri rendőrségen folyamatban van még egy-két (lehet, hogy több is), a BA-t érintő gazdasági ügy, ezekről azonban a hatóság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem beszél.

Egyes, a gyanúsítottakkal kapcsolatban álló források szerint a rendőrség részben egy olyan szakértői véleményre alapozza a gyanúsítást, amelynek készítője a Zóna helyébe lépő Főtaxi repülőtéri forgalmi adataiból állapította meg, hogy Veres és a megvesztegetett alkalmazottak mekkora kárt okoztak a BA-nak. Csakhogy egy volt zónás vezető azt állítja, hogy a forgalmi adatokat rögzítő számítógépeket a BA kezelte, így az abba felvitt adatokat a taxitársaság nem is manipulálhatta. Az ügy pikantériája, hogy Verest egy nappal az előtt vették őrizetbe, hogy az általa bérelt Citadella visszaadásáról tárgyalt volna (immár negyedik körben) a kormány illetékes hivatalával. Veres környezetében többen azt állítják, hogy ez nem véletlen. A hatóságok nem kívántak reagálni a fenti összeesküvés-elmélettel kapcsolatos kérdéseinkre.

Veres István vezérigazgató a repülőtérnél
Veres István vezérigazgató a repülőtérnél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.