Zombor nincs elájulva a költségvetéstől, mégsem tud újat mondani a tüntetőknek

Zombor Gábor „ambivalens” a 2016-os egészségügyi büdzsével kapcsolatban, az szerinte a kórházak és a szakdolgozók problémáját nem oldja meg. Az államtitkár mégsem megy el az egészségügyi dolgozók demonstrációjára.

Nem megy el Zombor Gábor szerdán az egészségügyi dolgozók egyik tüntetésére sem. Az egészségügyért felelős államtitkár a humán csúcsminisztérium sajtóbeszélgetésén kérdésekre válaszolva azzal indokolta távolmaradását, hogy nem tudna újat mondani a demonstrálóknak a korábbiakhoz képest. A májusi ágazati tüntetésen ott volt, de akkor felkérték, hogy vegyen részt, most viszont nem is érkezett felkérés.

Állítása szerint minden, az ágazati egyeztetéseken elhangzott kérést teljesített a kormány, vagy elindult azok megvalósítása. Az államtitkár elismerte, hogy a tárca is érzékeli: az ágazatban dolgozók elégedetlenségének legfőbb oka egyértelműen a bizonytalanság, „mert nem látják, mi lesz a következő lépés”. Problémát okoz az is, hogy a bérkiegészítések nem épültek be az alapbérbe, ez azonban jövő januártól megváltozik.

Zombor Gábor magyarázata szerint az egészségügyben azért nem lehet életpályamodellt kidolgozni, mert annak egységes megvalósítása a különböző foglalkoztatási jogviszonyok miatt lehetetlen. Az orvosok és a szakdolgozók esetében külön-külön kell megállapodni, ez hosszú távú bérmegállapodást jelentene – hangzott el.

A kórházak adósságáról az államtitkár azt mondta, hogy jelenleg egyhavi finanszírozás hiányzik a kórházak költségvetéséből, április 1-ig a lejárt szállítói tartozásokat kiegyenlítették, ez 60 milliárd forintot tett ki.

A tervezett új budapesti kórházról Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének az volt a véleménye, hogy Budán kellene létrehozni, de a döntés a fővárosi közgyűlés kompetenciája. Balog szerint több verzió is lehet a megvalósításra: zöldmezős beruházás, egy félkész épület befejezése (nyilván a Sportkórházra célzott), vagy egy meglévő intézmény rekonstrukciója. Az előkészítésre 1 milliárd forintot biztosít a 2016-os büdzsé. Az elkövetkező években a „kivitelezést” pedig – legalábbis Lázár János miniszter múlt heti tájékoztatása szerint – a dohánycégek különadója fedezi.

A Balog Zoltán által ismertetett adatok szerint az egészségügy jövőre 53 milliárd forinttal számíthat többre, az egészségügyi szakdolgozók és orvosok mozgóbérének korrekciójára 12,8 milliárd forint áll rendelkezésre, 2,5 milliárd forintot biztosítanak a fiatal szakorvosok támogatására, az alapellátás megújításának második részére pedig 10 milliárd forintot. A gyógyszertámogatás a 2015-ös büdzséhez képest 7 milliárd forinttal lesz több – hangzott el.

Zombor Gábor államtitkár a sajtóbeszélgetésen azt a kifejezést használta az egészségügyi költségvetéssel kapcsolatosan, hogy „ambivalens”, véleménye szerint a kórházak és a szakdolgozók problémáját nem oldja meg.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.