Zombor: 300 milliárd hiányzik a rendszerből

Kicsivel több visszafogottságot javasolt a kórházszövetségnek az egészségügyi államtitkár, amikor lapunk arra kérte, hogy reagáljon Velkey György elnök közleményére.
Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár elismerte, hogy még nem volt alkalma megismerkednie azzal a szöveggel, amelyben a Magyar Kórházszövetség leszögezi, a jövő évi költségvetési tervekben az egészségügyre szánt összeg annyira kevés, hogy az már „veszélyezteti a társadalmi békét".

Az államtitkár éppen arról tartott sajtótájékoztatót, hogy a kormány kifizetett a kórházak adósságából mintegy 59,2 milliárd forintot. (Ehhez képest Velkey számvetése éppen arról szólt, hogy ennek a 60 milliárdos lyukfoltozásnak a fedezete nem került be a jövő évi költségvetésbe, márpedig így - változatlan körülmények között - garantáltan újratermelődik a hiány.) Zombor Gábor hozzátette: olyan közös ügyről van szó, amelyről a Magyar Kórházszövetség nem nyilatkozhat kívülállóként. A jövő évi kórházműködtetés kiegészítéséhez szükséges összeg a költségvetés tartalék alapjában rendelkezésre áll – tette hozzá, ám a konkrét összegről az államtitkár újabb újságírói kérdésre sem volt hajlandó beszélni.

Amikor arra emlékeztették, hogy Velkey György szerint az ágazati működőképesség megőrzéséhez 100-120 milliárdos többletre van szükség, Zombor Gábor közölte: ezt a számháborút valószínűleg ő nyerné, mert szerinte meg 300 milliárd hiányzik a rendszerből.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 99 állami fenntartású kórháznak már átutalták a konszolidációs támogatást, a Honvédkórház pénteken jut hozzá a 3,9 milliárd forintjához. Az egyházi fenntartású kórházak számlájára is csak később, jövő hét elején érkezik meg a pénz. Miután a nagyobb hitelezőkkel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közvetlenül állapodott meg, ezek a cégek már pénteken megkaphatják a nekik járó összeget. A kórházaknak egy hónapjuk van arra, hogy a kisebb beszállítókkal rendezzék a számlákat.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy ugyan a kórházak április elsejei lejárt adóssága 84 milliárd forint, ennek egy része beruházási uniós forrásból lehívható összeg, amit az intézmények megelőlegeztek, és valamilyen adminisztratív ok miatt még nem jutottak hozzá. Ezért úgy véli, az adósságrendezésre most szétosztott 60 milliárd elegendő lesz az intézmények adósságának rendezésére.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.