Zöld lámpát kapott a Ludovika Campus

A kormány döntött a Nemzeti Közszolgálat Egyetem és az Orczy parkban kialakítandó Ludovika Campus létrehozásáról. A program elindításához 4,7 milliárd forintot biztosít.

Az év végén, a Ludovika-épület felújításával kezdődik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem helyének kialakítása az Orczy parkban. Az összesen nettó 24,5 milliárd forintos beruházás 2012 végén kezdődik a Ludovika-épület felújításával, az egyetem 2015-ben költözhet be. A park zöldfelülete a bontások miatt egy hektárral megnövekszik, lesz benne lőtér, lovaspálya, uszoda - tudta meg az Index.

Fürjes Balázs, nagyberuházási kormánybiztos a portál kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a nemrég elkészült tervek szerint a Rendészettudományi kar kiképzőépülete a BRFK jelenlegi, Diószeghy utcai épületébe költözik majd, a rendőrtiszti kollégiumot pedig a mellette fekvő üres állami tulajdonú telken építik fel.

Új bejáratot kap a park a Nagyvárad tér felől, és megújul a régi csónakázó tó is.

A Ludovika Campus beruházási költsége 24,5 milliárd forint, a pénz jelentős részét uniós támogatásból és a megüresedett egyetemi ingatlanok – a Ménesi úti volt Államigazgatási Főiskola épülete és a Rendőrtiszti Főiskola jelenlegi épülete – értékesítéséből biztosítják.

Az új épületekre építészeti tervpályázatot írnak ki. Fürjes reményei szerint őszre már az építési engedély is meglesz. Az átépítés jövőre kezdődhet. 

Az Orczy park az építkezés egész ideje alatt nyitva marad. A campus átadása után éjjelre bezárják, de nappal mindenki látogathatja majd, akárcsak az új sportpályákat és az uszodát. 

A Magyar Természettudományi Múzeum ideiglenesen a Ludovika-épületben marad, a Bárka Színház várhatóan Egyetemi Színpaddá alakul át. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.