Zöld irodaház épül a Lehel piac mögé

A Lehel piac mögötti területen épül fel 2012-re a Skanska csoport zöld, vagyis környezettudatos irodaháza.

A Népliget Center után Angyalföldön, a Lehel piac mögött építi fel következő zöld irodaházát a svéd tulajdonú Skanska Magyarország Ingatlan Kft., de a beruházás értékét csak a végleges tervek birtokában, az építés indulásakor, ez év végén közlik - jelentette be Andreas Lindelöf ügyvezető igazgató Budapesten tartott keddi sajtótájékoztatóján.

A Skanska előnye, hogy nem bankhitelből, hanem saját forrásból fejleszt, így megteheti, hogy a piac mai pangása idején indítson építést, és a 2012 közepén várható átadáskor előnyt élvezzen az akkori, minden bizonnyal nagyobb keresletű piacon - tette hozzá az ügyvezető.

A Green Housenak nevezett új irodaház telkét 3 hete vásárolta meg a Skanska, de a vételárról csak annyit mondott a vezérigazgató, hogy az piaci volt - jelenleg Budapesten nyomottak a telekárak. Az épülő zöld irodaház 17.500 négyzetméteres lesz. Mint a tájékoztatón Ispánki Nikoletta értékesítési vezető elmondta, az épületre megszerzik mind az amerikai LEED, mind pedig az európai uniós GreenBuilding minősítést. A kettő ugyanazokat a környezetvédelmi szempontból fenntartható kritériumokat minősíti a tanúsítvány kiadásához. Az épület üzemeltetése olcsóbb lesz a hagyományoshoz képest, de hogy mennyivel, azt szintén csak a végleges tervek elkészülte után lehet megmondani - tette hozzá.


A Népliget center elkészültekor azt közölték, hogy a magyar előírások szerint egy irodaépületet négyzetméterenként és évente legfeljebb 132 kWh-val kell működtetni. A Népliget center 96 kWh-val működik. Ezt épületgépészeti megoldásokkal és alternatív energia használatával érték el.

A projekt 26.600 négyzetméteres első ütemének átadásakor, 2008 januárban jelentették be, hogy 2007 végén a Skanska - a 17 ezer négyzetméteres további két ütemmel együtt - 72 millió euróért eladta a Népliget centert a GLL ingatlan alapnak. Ugyancsak 2008 januárban mondta el Andreas Lindelöf, hogy a Skanska addig 220 millió eurót fektetett be Magyarországon. Ez 100 ezer négyzetméter új irodát és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi létesítményt jelentett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.