Zöld út az elhárítás új főnökének

Kiss Zoltánt előélete, képzettsége, programja alapján – a szocialista és a jobbikos bizottsági tag tartózkodása mellett – alkalmasnak ítélte az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatói posztjának betöltésére.
A 34 éves jogász 2005 óta dolgozik a titkosszolgálatnál, később a Miniszterelnöki Hivatalban, majd a Belügyminisztériumban dolgozott. Pintér Sándor megbízásából 2015. május 16-a óta miniszteri biztosként irányította az Alkotmányvédelmi Hivatal átalakítását.

Kiss, titkosszolgához méltón, a nyilvános ülésen saját vázlatos életrajzán kívül semmit nem mondott, nem árult el részleteket a főigazgatói terveiről. Arról sem, miért és mely területeken kell – mint az őt bemutató Tasnádi László rendészeti államtitkár szavaiból kiderült – alapjaiban átépítenie az Alkotmányvédelmi Hivatalt. Így az sem derülhetett ki, hogy mit szóltak a képviselők (akik az elmúlt években is mindig elfogadták a hivatal éves beszámolóját) ahhoz, hogy öt év után a kormány hirtelen rádöbbent: az AH nem elég rugalmas, bizonyos területeken pedig kifejezetten rossz hatékonysággal működik.

Távozóban az ülésről Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnök úgy vélte, elsősorban a gazdaságbiztonság, a migráció és az embercsempészet terén kell erősítenie a hivatalnak. Például azért, hogy a Quaestor-ügyhöz hasonló esetek ne fordulhassanak elő a jövőben, de ha mégis történnek visszaélések, azok sokkal hamarabb derüljenek ki.

Kiss Zoltán
Kiss Zoltán
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Molnárhoz hasonlóan a Nemzetbiztonsági Bizottság más tagjai sem tudtak arról, hogy a magyar-szerb határon körözött terroristát fogtak volna el. Molnár szerint azonban a veszély (hogy tudniillik a menekültek között terroristák is megpróbálnak bejutni az Európai Unióba) reális.

– Reális volt a fél évvel ezelőtti prognózis, miszerint a menekültkérdés komoly társadalmi problémává válhat Magyarországon – ismerte el később Molnár. Szerinte azonban a kormány nem tett meg mindent a várható következmények enyhítése érdekében, helyette látszatintézkedések sorát hajtotta végre.

Molnár Zsolt úgy vélte, nincs szükség az Alaptörvény módosítására, nem kell a hadsereg bevetését fontolgatni. Létszámában és felszereltségében meg kell erősíteni a rendőrség határrendészeti erőit. Közben pedig együtt kell működni egy közös európai megoldás kimunkálásában.

Németh Szilárd (Fidesz) ezzel szemben úgy vélte, a kormány épp a Molnár által kritizált lépésekkel tesz majd eleget a határvédelmi kötelezettségének. Méghozzá úgy, mondta, hogy fizikai és jogi védelmet adnak a határnak, és a határvédelmi rendszernek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.