Zika-veszély miatt hirdethet szükségállapotot hétfőn a WHO

Rendkívüli ülést tart hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) annak eldöntésére, hogy ki kell-e hirdetni az egészségügyi szükségállapotot a Zika-vírus-fertőzések miatt – adja hírül a Vasárnapi Hírek. Becslések szerint eddig másfél millió ember kapta el a kórt világszerte.

A lázzal, kiütéssel, fejfájással, kötőhártya-gyulladással vagy ízületi fájdalommal jelentkező kór vírusával már több európai polgár is megfertőződött, olyanok, akik Dél-Amerikában, illetve Dél-Ázsiában jártak – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében az Országos Epidemiológiai Központ.

Németországban két ilyen esetet diagnosztizáltak, az utazók 2015 decemberében Haitin jártak. Hollandiában hat Suriname-ból hazatért utazónál igazolták a fertőzést. További egy esetre Finnországban derült fény, a beteg a Maldív-szigeteken fertőződött meg 2015 júniusában. Egy dán férfi pedig két hónapos dél-amerikai körútján fertőződött. 2014 decembere óta az Egyesült Királyságban 5 importált esetet regisztráltak, a betegek Kolumbia, Guyana/Suriname, illetve Mexikó/Venezuela területén szedték össze a fertőzést.

Mint írják: a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Hazánkban a járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást Zika-vírus-fertőzésre gyanús megbetegedésről.
Brazíliában a Zika-vírus-fertőzéssel térben és időben összefüggően nagyszámú kisfejűséggel született újszülöttet regisztrálnak. A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) január közepén frissítette ajánlását a Zika-vírus-fertőzéssel érintett területre utazók számára. Az ÁNTSZ – az ECDC ajánlásával egybehangzóan – valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, hogy a célország érintett-e a Zika-vírus-járványban.

Ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben).

Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján található információ.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.