Zeppelin-stop a Belvárosban

Mégsem bontják le a világörökség részét képező belvárosi épületeket: a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal állásfoglalása alapján.

Az V. kerület nemet mondott a fővárosi világörökség rombolásával járó belvárosi Zeppelin-pláza beruházásra, miután a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hasonló tartalmú állásfoglalást tett. Mindez az LMP lapunkhoz eljuttatott közleményéből derül ki. A párt fővárosi frakciója üdvözli a kedvező döntést.

Emlékeztetnek arra, hogy sok más hazai és nemzetközi szervezettel együtt a kezdetektől ellenezték, hogy egy megalomán és csak a befektető érdekét szolgáló beruházás miatt lerombolják a belváros szívében álló régi épületeket. A szakmai és civil szervezetek tiltakozása ellenére - a jogi kiskapuk kihasználásával és az V. kerületi fideszes vezetés hathatós támogatásával - a beruházás eddig akadálytalanul haladt előre. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bontást elutasító határozata nyomán azonban a napnál is világosabb, hogy ennek a torzónak nincs helye a belváros szívében – fogalmaz a közlemény.

Az LMP örül, hogy a KÖH ellenállt a politikai és gazdasági nyomásnak és a bontás ellen foglalt állást. A hivatal indoklásában kimondta, hogy „A műemléki jelentőségű terület … ilyen mérvű átalakítását semmilyen új építészeti minőség ígéretével nem lehet indokolni.” Az állásfoglalás hatására az V. kerületi önkormányzat nem adta ki a bontási engedélyt. Az LMP reméli, hogy ezek után a Rogán Antal vezetette önkormányzat eláll az egyéni érdeket a közérdek elé helyező terv támogatásától.

Az LPM fővárosi frakciója a jövő heti közgyűlésre újra beterjesztette javaslatát a bontással fenyegetett műemléki Fischer-ház védelmének visszaállítására. A frakció felszólítja a budapesti fideszes és szocialista képviselőket, hogy felelős politikusként támogassák a főváros világörökségének megóvását biztosító javaslatot.

A belvárosi önkormányzat az Országos Tervtanáccsal és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egyetértve nem adja ki külön a bontási engedélyt - mondta Puskás András, az V. kerület alpolgármestere a Bécsi utcai Új Városközponttal kapcsolatban.

Az alpolgármester emlékeztetett rá: a jelenlegi jogszabályok lehetőséget teremtenek arra, hogy a bontási engedélyt anélkül kérjék, hogy egyúttal kérnék az építési engedélyt, és a Bécsi utcai Új Városközpont beruházója élt ezzel a lehetőséggel, és az érintett épületekre bontási engedélyt kért.

Az önkormányzat mindvégig az Országos Tervtanács véleményével értett egyet, nevezetesen, hogy a bontási engedélyt az építésiengedély-kérelemmel egy időben kell benyújtani annak érdekében, hogy látható legyen, mi is épül a lebontott épületek helyén - mondta.

Hozzátette: az ügyben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakhatóságként járt el, írásos véleményében pedig úgy foglalt állást, hogy lényegében nem ért egyet csak a bontási engedély megadásával. "Ez alapján mondjuk mi is azt, hogy nem adjuk ki külön csak a bontási engedélyt" - jelentette ki.
Emlékeztetett rá: a projektnek van jogerős elvi építési engedélye, ami sokkal kisebb épületet takar, mint ami az építtető eredeti elképzelése volt. Az elvi építési engedély lényege, hogy ha valaki ugyanazt kéri az építési engedélyben, mint amire a jogerős elvi építési engedély szól, akkor a hivatal nem tagadhatja meg az engedély kiadását - magyarázta.

Mint mondta, ha azonban a beruházó az elvi építési engedély tervein változtatni akar, akkor "az teljesen új eljárás". Leszögezte: az önkormányzat azt várja, hogy az elvi építési engedélyben foglaltnak megfelelő építésiengedély-kérelem érkezzen, újbóli bontásiengedély-kérelemmel.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.