Zavar a fővárosi egészségügyben

Zavar és kiszámíthatatlanság jellemzi a fővárosi egészségpolitikát.

Kökény Mihály szerint az egészségpolitikát a fővárosban is bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, zavar jellemzi. Az MSZP egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke kedden, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: itt az idő arra, hogy a Fidesz világos elképzelésekkel álljon elő, mert ennek az állapotnak a szolgáltatások romlása, a betegek elbizonytalanítása lesz a következménye.

A politikus úgy fogalmazott: "az MSZP nem a status quo fenntartásában érdekelt", hanem abban, hogy az egészségügy szerkezete korszerűbb, ésszerűbben szervezett legyen, a fővárosban és országosan is. Mint mondta, ezért is dolgozták ki a budapesti egészségügyi modellt. Ez a tizenkét önkormányzati kórház gazdálkodásának, közbeszerzésének, ellátásszervezésének az integrációjáról szól, hogy az így elérhető megtakarításból stabil forrás képződjön az intézmények fejlesztésére. Kökény Mihály hozzátette: a modell sok elemével a Fidesz is egyetértett.

A szocialisták azt tapasztalják, hogy a Fideszben erősödik a fővárosi kórházak államosításának terve, amely az MSZP szerint a budapesti önkormányzat számára vagyonvesztést jelenthet, továbbá az ellátási felelősség eltolását, a lakosság számára pedig átláthatatlan betegutakat eredményezhet.

Kökény Mihály kitért arra, "a kaotikus állapotot tovább súlyosbítja a fővárosi kórházvezetők kálváriája." Közölte, hogy elbizonytalanítás zajlik, amely mögött kitapinthatók a Fideszen belüli törésvonalak, koncepcionális különbségek.     Hozzátette: az is valószínűsíthető, hogy már előre meg akarják törni az esetleges későbbi átszervezésekkel kapcsolatos ellenállást. Szerinte a szakmai vezetőket el akarják bizonytalanítani, meg akarják félemlíteni.

"Erre rímelnek" az állami, nagyrészt fővárosi székhelyű kórházak, országos szakintézetek körében rajtaütésszerűen bejelentett tisztújítások - mondta a tanácsadó testület elnöke, aki szerint nincs mentség arra, hogy szakmapolitikai koncepciók és ezen alapuló szerkezeti változások nélkül látnak hozzá személyi változtatásokhoz. 

"Személyekhez igyekeznek szabni a struktúrát" - hangsúlyozta, hozzátéve: mindez azt a célt is szolgálhatja, hogy elterelje a figyelmet a halogatott szerkezeti változásokról.

Kökény Mihály utalt arra, hogy egy múlt hét végén megjelent kormányhatározat létrehozta a "stabilitási tartalékot", amelynek forrásául a minisztériumoknál pénzeket zároltak. Az egészségügyi ágazatért is felelős tárcánál 40 milliárd forintot zároltak - mondta, hozzátéve: a kormányhatározat szövegében "védett előirányzatok" szerepelnek, olyanok, amelyekből nem szabad elvenni. Ilyen például a sport, ilyenek a kisebbségi, egyházi előirányzatok, de egyetlen egészségügyi típusú előirányzatot sem minősít a jogszabály védettnek. Ennek is van üzenetértéke - jegyezte meg a szocialista politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.