Zászlóháború Dombóváron

A polgármester és a helyi jobbikos aktivisták kölcsönösen zászlólopással vádolták meg egymást. A településvezetőt, aki leszedette a turulszoborról a szélsőjobb zászlaját, már felmentették, a jobbikosok ellen viszont a nemzetiszínű lobogó eltűnése miatt eljárás folyik.

Furcsán indult Dombóváron a nemzeti összetartozás ünnepe – írja a Pécsi Stop.hu. Az ügy előzménye, hogy a dombóvári turulszobrot és az azt övező teret mintegy negyvenmillió forintból egy közalapítvány segítségével, Szabó Loránd polgármester részvételével felújították. Miután a kormány a nemzeti összetartozás napjának kiáltotta ki június negyedikét, a város vezetése úgy gondolta: a megfakult helyett egy új zászlót húznak fel az esti ünnepségen.

Szabó Lorándtól a portál megtudta: a nemzetiszínű lobogó pár nap múlva eltűnt, helyette egy, a polgármester szerint a Jobbikra utaló angyalos-címeres, "Így volt – így lesz" feliratú zászló került.

– Nem tudtuk, hogy a zászlót ki húzta fel, mert arra senki sem kért engedélyt, ezért utasítást adtam a polgármesteri hivatal dolgozóinak, hogy szedjék azt le, és szállítsák a hivatalba – közölte a polgármester.

A zászlót a polgármesteri hivatal munkatársai le is szedték, ám hamarosan a nyomukba szegődtek a Jobbik aktivistái, akik az angyalos zászlót elhelyezték a turulszobor mellett. A hivatalnál érték utol a közterületek őreit, és elállták az útjukat, a bíróság végzése szerint hangosan kiabálva. Hamarosan a polgármester is a helyszínre érkezett, majd némi szóváltást követően a zászlót átadta a kiérkező rendőröknek.

Az ügyben két feljelentés is született. A polgármester rágalmazás és lopás miatt kezdeményezett eljárást, az eredeti zászló ugyanis eltűnt. A Jobbik városi szervezete angyalkás zászlójuk eltulajdonítása miatt tett feljelentést.

Utóbbi ügyet, a polgármester és a két közterületes hivatali dolgozó ellen indult eljárást a Dombóvári Járásbíróság azonban már megszüntette. Megállapította ugyanis, hogy a valamivel több mint 13 ezer forint értékű zászlót nem vagyoni értéke, hanem milyensége miatt vették le a hivatali dolgozók, arra pedig nincs adat, hogy azt végleg meg akarta volna bárki tartani.

A bíróság megállapította, hogy a polgármester és a hivatal dolgozói mind a dombóvári önkormányzat képviselő-testületének idevonatkozó rendeletét, mind a címer és zászló használatára vonatkozó törvényt betartották.

A történetnek azonban még nincs vége. A jobbikos aktivisták fellépése miatt ugyanis a polgármester feljelentése alapján nemsokára újabb bírósági ítélet születhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.