Még mindig zárva a májusban 'megnyitott' Hortobágyi Csárda

Habár az unió agrárminisztereit már vendégül látták a Hortobágyi Csárdában, az még mindig nem üzemel. A május 30-i átadás után a nyitást július elsejére ígérték, most meg azt mondják, hogy még egy-két hetet várni kell.

Beköszöntött az augusztus hónap, és a Hortobágyi Csárda még mindig zárva van, holott a nyitást július elsejére ígérték, sőt az uniós támogatásból fölújított épületet már május 30-án fölavatta a vidékfejlesztési miniszter. A csárda tulajdonosa a magyar állam, kezelője a Hortobágyi Nemzeti Park, üzemeltetője pedig a Hortobágyi Nonprofit Kft.

A hortobágyi kilenclyukú híd lábánál lévő, több mint háromszáz éves műemlék udvarán jelenleg egy tájékoztató tábla található, amelyen többek között az olvasható: "Nyitás hamarosan". Ez a tábla informál arról is, hogy a projekt "A történelem országútján" elnevezésű program keretében valósult meg, a kivitelezés idejeként a "2009.09.01.-2010.10.30." dátum van föltüntetve.

A "tematikus csárdaútvonal a Hortobágyon keresztül" alcímet viselő program támogatása mintegy 535 millió forint volt, ennek 90 százalékát az Európai Unió fizette, a fennmaradó tíz százalék hazai társfinanszírozásból valósult meg.

A projektet idén május 30-án Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ünnepélyes keretek között adta át az Európai Unió agrárminisztereinek jelenlétében. Azon a napon az unió mezőgazdasági és halászati miniszterei – akiket az ünnepségen a fölújított étterem „első vendégeinek” neveztek – megebédeltek az épületben. Az ünnepségről a Magyar Távirati Iroda így tudósított: „az uniós forrásból felújított Hortobágyi Nagycsárdát az EU agrárminisztereinek jelenlétében adta át hétfőn a közönségnek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter".

Ám az ünnepség után egy nappal a csárda már nem üzemelt. Erről szóló cikkünk után a létesítmény kezelője, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága közleményt adott ki, amelyben az olvasható: "A Hortobágyi Csárda 2011. július 1-én nyílik. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter május 30-án a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által megvalósított három ökoturisztikai projektet, köztük a Csárda épületét avatta fel. Az épület vagyonkezelője, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, az avató ünnepségre a főételeket a csárda udvarán készítették el, ott sütötték az ökröt, főzték a slambucot és a birkapörköltet is".

Az átadás csúszása miatt megkerestük az üzemeltetőt, a Hortobágyi Nonprofit Kft.-t, amelynek jogi képviselője, Orosz János debreceni ügyvéd érdeklődésünkre azt mondta: "egy-két kisebb dolgot ki kellett javítani, és beázás is volt". Kérdésünkre, miszerint a csárda bejáratánál egy kisebb szakaszon miért van fölbontva a burkolat, s miért van lécekkel elkerítve a munkaterület, Orosz János azt válaszolta: erről nincs tudomása, mert múlt hét pénteken járt a csárdánál, s akkor ezt a munkavégzést még nem látta. Hozzátette: az engedélyeket már beszerezték, a személyzetet fölvették, az áru beszerzése folyamatban van, így a csárda egy-két héten belül megnyit.

Egy július 31-én készült fotó a hortobágyi csárdáról
Jul. 31-en keszult fotok a hortobagyi csardarol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.