Zárt körben ünneplik Horn Gyula 80. születésnapját

A budapesti Villányi úti konferenciaközpontban ünneplik csütörtökön zárt körben Horn Gyula 80. születésnapját. A volt szocialista miniszterelnök betegsége miatt nem lesz jelen a rendezvényen.

A meghívott vendégek 70 százaléka jelezte részvételi szándékát - közölte Suchman Tamás volt MSZP-s országgyűlési képviselő kedden az MTI-vel. Suchman Tamás, aki részt vett az ünnepség előkészítésében, elmondta, az eredetileg tervezettnél szűkebb körben tartják a rendezvényt. Az ünnepségre azokat a szocialista képviselőket hívták meg, akik a parlament tagjai voltak a Horn-kormány idején, továbbá azokat a szabad demokrata minisztereket és államtitkárokat, akik az akkori koalíciós kormány tagjaiként dolgoztak.

Suchman Tamás kitért arra, hogy az érintett parlamenti képviselők közül többen már nem élnek. Vannak közöttük, akik súlyos betegségekkel küzdenek, illetve néhányan a nyári szabadságukat töltve külföldön tartózkodnak, ezért nem tudnak jelen lenni az ünnepségen. A rendezők úgy döntöttek, hogy bár zártkörű lesz az ünnepség, Horn Gyula hajdani közvetlen munkatársait szívesen látják, míg a sajtó és más érdeklődők számára a rendezvény előtt és után biztosítanak lehetőséget arra, hogy a résztvevőkkel találkozhassanak, beszélhessenek.

Az ünnepségen rövid filmmel idézik fel azokat az időket, amikor az MSZP-nek 50 ezer 400 tagja volt, de 1,78 millió ember támogatta szavazatával a szocialisták kormányalakítását. A rendezvényen a párt jelenlegi elnöke, Mesterházy Attila, továbbá Kósáné Kovács Magda, Kovács László, Tóth József XIII. kerületi polgármester és Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója mond majd beszédet.

Suchman Tamás az MTI-nek korábban arról is beszámolt, hogy Horn Gyula 5 éve tartó súlyos betegsége óta a felesége és a gyermekei döntenek minden őt érintő kérdésről. A születésnapot a család egyetértésével szervezi a Magyar Szocialista Párt. 

A volt kormányfőt a budapesti Honvédkórházban kezelik. Suchman Tamás tájékoztatása szerint Horn Gyula ellátásáról kezdetben Szekeres Imre elnökhelyettes gondoskodott, majd ő tárgyalt több alkalommal is Orbán Viktor kormányfővel. A miniszterelnök hozzáállása a kezeléssel kapcsolatos kérdések, problémák megoldásához "nagyon pozitív".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.