„A menekülteket egyszer csapta be Orbán, többször nem engedték”

A szombati nickelsdorfi határlezárásnak egyértelműen diplomáciai okai vannak – állítják osztrák forrásaink.

A rendőrök leterelték szombaton az M1-es sztrádán Ausztria felé gyalogló menekülteket a balesetek megelőzése érdekében. A nickelsdorfi (hegyeshalmi) határt azonban ennek ellenére, szinte tüntetőleg lezárták. Hatalmas torlódás alakult ki az ország nyugati főkapujánál. 

Lázár János saját állítása szerint szombaton délelőtt még nem ismerte ennek az okát. Annyit mondott: zajlanak az egyeztetések arról, hogy Ausztria miért zárta le a határt. 

Később az a magyarázat született: miután a határon szolgáló katonák a szövetségi kormánytól nem kaptak világos utasítást, nem tudták, mit csináljanak, ezért zárva tartották a határt, ami 10-30 kilométeres dugóhoz vezetett. Ez az indoklás még egy szervezetlen ország esetében is hiteltelen, hát még ha Ausztriáról van szó.

Forrásaink szerint az osztrák–magyar háttéregyeztetések vitái miatt nem voltak hajlandóak az osztrákok átengedni az utasokat. Ezzel a migránsokat nem tudták féken tartani, hiszen ők úgyis elsősorban a zöldhatáron léptek be szomszédainkhoz, viszont a magyar autósoknak – igaz, másoknak is – komoly bosszúságot okoztak.

Közismert, hogy menekültügyben hűvös a viszony Orbán és osztrák kollégája között. A politikai ellentétek még polgármesteri szinten is megmutatkoztak, a határközeli osztrák falvak néhány vezetője a hozzájuk tartó szír menekültek elé jött Magyarországra ajándékokkal és útmutatással. 

A menekültek a régi 1-es, valamint a szigetközi úton célozták meg a határt. Egyre több civil segítőjük akadt, még Szlovákiából is. A csapatokat általában egy-egy motoros rendőr kísérte. 

A vámosszabadi táborból érkezők az esti órákban még nem tudták, hol aludjanak, de több lehetőséget is felderítettek nekik a segítőik. Egy szigetközi bicikliző férfi arra kérte a tolmácsot, hogy közölje a Bicskéről jött szírekkel: karakán emberek.

– Őket egyszer csapta be Orbán a vonatozással, többször nem engedték. Mi, gyáva magyarok meg mióta tűrjük ezt! Hozzátette még: őt, egykori zsidó elhurcoltként mélyen érintette, hogy valakiket ugyanúgy megtévesztenek egy vonat útirányának elhazudásával, mint hajdanán a zsidókat.

– A példa erős – enyhíti szavait –, de akit egyszer így vittek a koncentrációs táborba, annak, még ha túlélte is, engedtessék meg erősen fogalmazni. 

Egy segítő német lapok fordítását hozza, melyek szokatlanul erősen tartják – finoman szólva – szalonképtelennek Orbánt és politikáját. 

A menekülteket jobban érdekli, hogy számíthatnak-e az osztrákokra. A Facebook-visszajelzések alapján reménykednek.

– Csak a kislányom ne lenne lázas – babusgatja egy asszony a gyerekét, az önkéntes segítők között dolgozó orvos kezelésbe veszi.  

Hálásan köszönik. Azt már nem értik, hogy az úton elguruló személykocsiból valaki azt üvölti: golyót nekik mind! Primitív majmok, takarodjanak egy kultúrországból!

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.