Ellenállás már van, záradék még lehet

Valóban komoly vita alakult ki az ellenzéken belül néhány önkormányzati körzet miatt. Teljes szakítás nem lesz, de lehet, hogy záradék kerül a megállapodás végére.
Kunhalmi tájékoztat, Szigetvári mindent dokumentál
Kunhalmi tájékoztat, Szigetvári mindent dokumentál
Banczik Róbert

Néhány egyéni választókerület miatt került veszélybe a baloldali ellenzéki pártok – több hétig tartó alkudozással kiizzadt, aláírásra váró – fővárosi megállapodása.

Miként azt megírtuk, a szocialisták budapesti küldöttértekezlete pénteken a vártnál nagyobb, 88 százalékos szavazataránnyal fogadta el az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM tárgyaló delegációja által tető alá hozott egyezség lényegi részét. Ehhez az eredményhez (amire egy forrásunk szerint azért volt szükség,mert az MSZP budapesti működési szabályzata szerint a küldöttértekezlet csak kétharmados többséggel hozhat a kerületi szervezeteket kötelező döntéseket) azonban az kellett, hogy több kerületben a három párt tárgyalói által múlt hétfőn meghatározottól eltérően osztották fel a körzeteket: az MSZP Óbudán, Angyalföldön és Zuglóban is több egyéni választókerületre tartott igényt, és ezzel a változtatással szavazta meg a határozatot, amelytől elvileg csak hárompárti egyetértéssel lehetne eltérni.

Az Együtt–PM azok után, hogy társelnöke, Szigetvári Viktor már pénteken jelezte súlyos kifogásait, azt, hogy veszélybe került a megállapodás, felháborodottan reagált. Szerintük az egyoldalú módosítás aláássa a pártok közötti bizalmat, a megállapodástól csak közösen lehet eltérni. Úgy tudjuk, ez történhet a Belvárosban, ahol az MSZP-s Steiner Pál és az Együtt–PM-es Juhász Péter kiegyezett abban, hogy közös jelöltekkel indulnak a választáson.

Az Együtt–PM közleménye szerint „az MSZP komolyan vehetőségét veszélyezteti, hogy egyes budapesti kerületi szervezeteinek egyéni érdekei miatt nem tudja érvényesíteni a hétfőn megkötött megállapodást”. Hozzátették: az MSZP „érthetetlen viselkedése az egész tárgyalási folyamat és az októberi választás sikerét veszélyezteti”, az egyoldalú változtatások pedig a teljes megállapodás felrúgását jelentik. Ha „az MSZP nem tudja rendezni a saját körein belül ezt a helyzetet, az Együtt–PM szövetség a megkötött megállapodást semmisnek tekinti, és önállóan indul az őszi önkormányzati választáson Budapesten” – közölték. A DK – amelyet kisebb mértékben érintenek az MSZP által elfogadott módosítások – hivatalosan nem szólalt meg.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke szerint viszont csak néhány elsimítandó kérdés maradt, amelyek nem veszélyeztetik a megállapodást. Hangsúlyozta, hogy elfogadták Falus Ferencet főpolgármester-jelöltnek, és azt is, hogy az Együtt–PM színeiben indul. Noha teljes összefogást szerettek volna, beleegyeztek a koordinált indulásba, és a kerületi polgármesterjelöltekről is szinte egyhangúlag döntöttek. Mindössze két-három egyéni képviselői hely sorsa vitatott. Kunhalmi arra is utalt, hogy jelezték a tárgyalópartnereiknek: kerületi szinten is el kell fogadtatniuk a megállapodást, ezért sem született erről írásos megállapodás.

Forrásaink azt valószínűsítik, hogy Zuglóban, ahol Karácsony Gergely, a PM társelnöke a polgármesterjelölt, lesz megállapodás. Az pedig, hogy végül – a koordinált indulásról szóló megegyezés, Horváth Csaba visszavonása és számos kerületi alku után – egy óbudai és két angyalföldi egyéni körzet (vagyis néhány háztömb) miatt hiúsuljon meg a fővárosi együttműködés, még a baloldali ellenzék jelenlegi dermesztő állapotában is váratlan lenne.

A budapesti MSZP egyik vezetője kérdésünkre azt mondta: hétfőre 21 kerületben kész lehet a megegyezés, míg úgy tűnik, hogy Angyalföldön és Óbudán megmerevedtek az álláspontok. „Nincs olyan földi hatalom a szocialista pártban, aki a húsz éve polgármesterkedő Tóth Józsefnek megmondhatná, hány körzetben indítson jelöltet” – fogalmazott, hozzátéve: az is komoly teljesítmény, hogy a kerületek nagy többségében egy össz budapesti megállapodás határozza meg a képviselő-jelölti arányokat. Ilyen eddig nem volt, mindig helyben döntöttek. Szerinte valószínű, hogy Angyalföldön végül mindhárom párt egyéni jelöltjei elindulnak, és úgy látja, Óbudán is áthidalhatatlan a helyi MSZP és az Együtt–PM közötti ellentét. Ezért maga arra számít, hogy a három párt olyan megállapodást ír alá, amely két kerület kivételével mindenhol rendezi a vitás kérdéseket, egy záradékban pedig rögzítik, hogy a III. és a XIII. kerületben végül nem sikerült megállapodni. Feltéve, hogy az Együtt–PM és a DK számára ez elfogadható. Az viszont biztos, hogy az Együtt–PM és a DK ma aláírja a múlt hétfőn kötött megállapodást.

Közösen indul az LMP és a 4K!

Tíz budapesti kerületben együttműködik az LMP és a 4K! az októberi önkormányzati választáson. A két párt tíz pontban foglalta össze választási elképzeléseit, a közös program egyebek mellett a közösségi közlekedés fejlesztését és egy százhektáros zöldterület létrehozását tartalmazza – ismertette Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje. Istvánffy András, a 4K! elnöke arról beszélt: Pesterzsébeten pártja adja a polgármesterjelöltet, és a fővárosi kompenzációs lista negyedik helyére is ők jelölnek. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.