Zaklatással vádolják a fogyatékosotthon igazgatóját

Szerdán zárt ülésen tárgyalja majd a nagykanizsai önkormányzat, hogy indítsanak-e fegyelmi eljárást a Fogyatékkal Élők Integrált Intézményének igazgatója ellen, aki a most zárult bizottsági vizsgálat szerint számos szabálytalanságot követett el, sőt, az egyik női alkalmazott zaklatással is megvádolta.

Lezárult az a bizottsági vizsgálat a nagykanizsai Fogyatékkal Élők Integrált Intézményében, melyet azért indított az önkormányzat, hogy feltárja: M. J. igazgató megszegte-e a közalkalmazotti jogviszonyából eredő kötelezettségét, és emiatt induljon-e fegyelmi eljárás az ügyében - írja a Zalai Hírlap.

Egy hónappal ezelőtt Cser Ágnes szakszervezeti vezető levélben kérte Cseresnyés Péter nagykanizsai polgármestert, hogy soron kívül vizsgálja ki a Fogyatékkal Élők Integrált Intézményében dolgozók panaszait, akik szerint a nemrég kinevezett igazgató viselkedése nem megfelelő, beosztottjait rendre megalázza, a gondozottakat is semmibe veszi.

Az önkormányzat négy tagú bizottságot állított fel a panaszok kivizsgálására, a vizsgálati anyagot szerda délután a testület zárt ülésen tárgyalja. A jelentésben –amelyhez a Zalai Hírlap is hozzájutott – a dolgozók több észrevételt is tettek az intézmény napi működését, az igazgató viselkedését illetően. Mint olvasható: szinte valamennyi dolgozó jelezte, hogy a gumikesztyű darabszámát napi egy párban határozták meg, ami szakmailag indokolatlan, és jogszabályellenes. M. J. igazgató erre azt válaszolta: nem tudja, mennyi kesztyűt kapnak a nővérek, ez ugyanis a főnővér kompetenciája. Ugyanakkor hozzátette: jelenleg vizsgálják, hogy minden munkafolyamathoz szükséges-e a drága gumikesztyű. A dolgozók a dokumentum szerint azt is nehezményezték, hogy a korábban jól bevált fertőtlenítő- és tisztítószerek helyett most háztartási vegyszereket kell használni. Az igazgató szerint a korábbi tisztítószerek árérték aránya nem volt megfelelő. A beszerzéseket amúgy a főnővér végzi, nem tud róla, hogy hipóval kellene fertőtleníteni.

A Zalai Hírlap szerint az igazgató viselkedésére is számos panasz érkezett, a dolgozók szerint nem fogadja köszönésüket, nem hallgatja meg problémáikat, ugyanakkor a masszázsfotelt, mely a terápiás szobában található, kisajátította. Az igazgató válaszában elmondta: a kulcsot valóban elvette, mert a terápiás szoba nem felel meg a szakmai céloknak. A masszázsfotelt pedig azért használta, hogy megismerje annak működését.

A fentiek mellett egy sokkal súlyosabb vád is megfogalmazódott M. J. ellen: az egyik női dolgozó zaklatással vádolta az igazgatót. Mint az a vizsgálati anyagban olvasható: az igazgató többször maszíroztatta magát, hivatalos ürüggyel lakására hívta, és az egyik közösségi portálon is üzengetett a nőnek. Az igazgató azt mondta: feltörték Facebook-adatlapját, s egyébként csak szakmai célból folytatott beszélgetést a kolléganővel. A bizottság a zaklatással kapcsolatban arra az álláspontra jutott, hogy ezt a fajta cselekményt a törvény is szankcionálja, így a kolléganő bármikor tehet feljelentést - olvasható a Zalai Hírlapban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.