Zajlik a vádaskodó EP-kampány

A Fidesz szerint állami pénzből folytat pártpropagandát az MSZP, a Humanista Párt és a Lehet Más a Politika aktivistái viszont a „lobbicsoportok embereinek" nevezték a Fidesz és az MSZP európai képviselőit.

A Fidesz szerint állami pénzből folytat pártpropagandát az MSZP, ugyanis egy szocialista kötődésű civil szervezet még az európai parlamenti választás előtt 500 millió forintból 1,7 millió hírlevelet juttat el a vidéki háztartásokba – mondta Font Sándor, az ellenzéki párt mezőgazdasági kabinetvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Nógrád megyei Kazár MSZP-SZDSZ-es polgármestere által alapított Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület a Földművelésügyi Minisztérium honlapja szerint 2006-ban 500 millió forintot nyert el egy állami pályázaton, 2007-ben 200 milliót, 2008-ban pedig újabb 500 millió forintot kapott.

A fideszes politikus közölte: a szervezettől származó belső információ szerint ez utóbbi összeget döntő mértékben az 1,7 milliós példányszámú Leader hírmondó című újság terjesztésére fordítják, melyet a vidéki lakásokba juttatnak el még a június 7-ei EP-választás előtt. Újabb 500 milliót költenek arra, hogy tájékoztassák a vidéki lakosságot arról, „milyen jó is nekik”, s hogy az MSZP-kormány az ő érdekükben tevékenykedik. A Fidesz nem fogadja el, hogy állami pénzekből, „bújtatott szervezeteken”, így a „szoros szocialista kötődésű" Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületen keresztül pártpropagandát folytasson az MSZP. A szocialista kötődés kapcsán kitért arra is, a közhasznú egyesületet ugyanazon a címen jegyezték be, mint a Ficsor Ádám volt földművelésügyi államtitkár, jelenlegi titokminiszter által alapított Balegyenes munkacsoport székhelyét.

Font Sándor kérdésre válaszolva elmondta, a Leader programnak megvan a maga állami struktúrája, így szinte értetetlen, hogyan került a képbe az említett egyesület. Szerinte a lakosság tájékoztatását meg lehetett volna oldani az állam agárképviseleti szervezetein, vagy a FMV-hez tartozó államigazgatási szerveken keresztül is. Font Sándor az egyesület ügyében írásbeli kérdéseket tett fel a miniszternek arról, mi az oka az évek óta tartó „intenzív" támogatásnak, erre azonban még nem érkezett válasz. Összehasonlításként elmondta, például a Nemzeti Civil Alapprogram keretében az észak-alföldi civil szervezetek 431 milliót forintot kaptak és ebből 1180 egyesület finanszírozását segítették, míg az FMV 200 agrárszervezet támogatására összesen 100 millió forintot adott.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője ismét az előrehozott választások mellett érvelt egy Szabadbattyánban rendezett lakossági fórumon. Mint mondta, ha június 7-én a választópolgárok ismét egyértelmű jelzés küldenek a kormánynak és a szocialistáknak, nemcsakaz Európai Parlamentben tehetik jelentős erővé a Fideszt, hanem elérhetik azt is, hogy szeptemberben, vagy októberben új választások legyenek.

Szerinte, ahogy 2008. március 9-e végül megbuktatta Gyurcsány Ferencet, június 7-e megbuktathatja Bajnai Gordont is.

Eközben Dávid Ibolya, az MDF elnöke Debrecenben kijelentette, az EP-választás tétje nem a hatalomváltás, hanem az, hogy ki lesz az a 22 képviselő, aki az elkövetkező öt évben a magyarokat az eddiginél hatékonyabban képviseli.

Ma nem csak Magyarország, hanem Európa is válsággal küzd. Ezért javasolta az MDF, hogy a pártok egy-egy szakterület szakembereit jelöljék a listákra. Ilyen vitathatatlan szakmai tekintélynek nevezte listavezetőjüket, Bokros Lajost és a „legnagyobb európai érdekérvényesítő család leszármazottját", Habsburg Ottót.

Az MDF elnöke szóvá tette, hogy a pártok listavezetői menekülnek Bokros Lajos elől és nem vállalják a nyíltszíni vitát. Dávid Ibolya rossz szemmel nézi, ahogy a két nagy párt „a Jobbik érdekében” soha nem látott kampányt folytat a radikálisok Európai Parlamentbe juttatásáért.

Ugyancsak EP-választás volt a témája a Humanista Párt (HP) és a Lehet Más a Politika (LMP) közös tájékoztatójának. Várady Tibor, a HP elnöke kijelentette, az Európai Parlamentben olyan magyar képviselőkre van szükség akik nem a lobbik, hanem az emberek érdekeit képviselik. A június 7-ei választásnak ez is a tétje. Közölte: nem azt mondják, hogy a lobbitevékenység illegális, de jelenlegi formájában ellenőrizhetetlen. A brüsszeli szabályozás „harmatgyenge és hiteltelen”.

Schiffer András, az LMP szóvivője szerint a klímavédelmet, a vegyianyag-politikát és a közszolgáltatásokat érintő kérdésekben az EP-ben csak az európai zöldek képviselik következetesen az európai munkavállalók és a jövő nemzedékének érdekeit. A június 7-ei választás egyik tétje, hogy az LMP és HP jelöltje személyében lesz-e Magyarországnak képviselete az európai zöldek csoportjában.

A párt aktivistái a sajtótájékoztatót megelőzően „lobbicsoportok embereinek" öltözve a választók figyelmébe ajánlották a Fideszt és az MSZP-t. A Fideszt egy narancssárga, az MSZP-t pedig egy vörös színű kenguru bábbal jelképezték, akik nagyon jól működnek együtt a lobbikkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.