Zacher: a vásárló dönti el, hogy működik-e a kábítószerüzlet

Nem annyira az eladókon, hanem inkább a vásárlókon múlik, hogy működik-e a kábítószerüzlet – mondta Zacher Gábor toxikológus az M1 aktuális csatornán szombaton.

Hozzátette, hiába fogják el a "dílert", amíg van kereslet, addig jön helyette másik. A vásárlói oldalon van szükség értékrendváltozásra, hogy "merjenek jó döntést hozni" az emberek – hangsúlyozta. Beszélt arról is, sokszor az eladó sem tudja, valójában milyen szert árul.

A toxikológus erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy több embert – köztük két várandós nőt – súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes, új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt az elmúlt napokban.

 

Kardos József, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Mentőszervezet Jász-Nagykun-Szolnok megyei kirendeltségének vezető mentőtisztje az MTI-nek elmondta: a hat fiatal közül négyet vittek a mentők a Hetényi-kórházba pszichoaktív anyag fogyasztása miatt Törökszentmiklósról: csütörtök éjjel egy 28 éves várandós nőt, háromnegyed óra elteltével egy fiatalembert, majd később még egy fiatal férfit. Péntek délelőtt súlyos állapotban vittek a Hetényi-kórházba egy fiatal, 26-28 éves férfit, egy másik törökszentmiklósi címről. Őt Budapestre vitték tovább a Péterfy kórház toxikológiai osztályára.

Az MTI meg nem erősített információi szerint a csütörtök éjjel kórházba szállított három ember valószínűleg egy családhoz tartozik.

Zacher Gábor toxikológus szerint "skandalum" a magyar kábítószer-történetben, ami Törökszentmiklóson történt, mert még nem fordult elő, hogy ilyen súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintsen, ráadásul a császármetszéssel világra jött újszülöttek is "nagyon rossz általános állapotban vannak".

Mint arról korábban már írtunk: az elmúlt tíz évben nemcsak mennyiségében, hanem minőségében is radikálisan átalakult a drogfogyasztás. Az iskolások között négyszeresére ugrott azok száma, akik életükben legalább egyszer éltek már droggal. A felnőttek között minden tizedik magyar vett magához már valamilyen kábítószert. Az amfetaminok fogyasztása négy év alatt csaknem ötven százalékkal emelkedett, és 14 éves kor alá csúszott a szert először próbálók jellemző életkora.

A baj az, hogy egyre nagyobb tételben tűnnek fel a különböző porokban, tablettákban eddig ismeretlen anyagok, amelyek hatása gyakran kiszámíthatatlan, és súlyos egészségkárosodást okoznak.

Csak 2009 és 2013 között 118 új anyag jelent meg Magyarországon, az EU tagállamai pedig 268 új, kábító célú vegyületről tettek bejelentést. A kínai vagy japán laborokban kifejlesztett szerek már 3-4 hét után megjelenhetnek a magyar piacon, és akár fél évig is terjedhetnek anélkül, hogy a hatóságok, vagy akár az egészségügyben az orvosok tudnának a létezésükről.

Információ csak a rendőrségi lefoglalás és az analitikai vizsgálat után gyűjthető ezekről a szerekről, ráadásul ez sem jelenti a hatás pontos ismeretét. Hónapokra, sőt akár évekre is szükség van ahhoz, hogy élettani hatásaikról összegyűljön elegendő klinikai tapasztalat. Így aztán gyakran nem is nagyon tudható, hogyan segítsenek az ilyen szerektől orvosi ellátásra szorulókon. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.