A patikáknak már jó, a betegeknek kicsit még várniuk kell

Elégedett a Magyar Gyógyszerész Kamara az Orbán-kormánnyal kötött politikai szövetséggel – derült ki a köztestület által szervezet sajtóbeszélgetésen. Beváltak a számításaik és megítélésük szerint az előző ciklus határozott kormányzati intézkedéseivel stabilizálódott a patikák helyzete: nőtt a bevételük, és az elmúlt négy évben felére csökkent a veszteséges patikavállalkozások száma.

A kamara elnöke, Hankó Zoltán szerint az év végére remélhetőleg megközelíthetők lesznek a liberalizáció előtti utolsó „békeév” pénzügyi mutatói. Arra a kérdésre, hogy mindez jelentheti-e azt is, hogy a jövőben a betegeknek már csak egyszer kell elmenniük a patikába, hogy megkapják a receptre felírt gyógyszert, Hankó Zoltán, a kamara elnöke azt válaszolta: azért minden probléma még nem oldódott meg.

Reményei szerint legkorábban 2015 vagy 2016-ra elérhetik, hogy a patikák pénzügyi helyzete megerősödik annyira, hogy nem jelent majd problémát a vállalkozásoknak megfelelő készletet tartani. A nagyobb gyógyszertárakban legfeljebb az esetek egy-két százalékában fordulhat elő, hogy nem tudják azonnal kiadni a készítményt, a vidéki kisebb patikákban ez gyakoribb lehet. Ott csak a stabil forgalmú orvosságok készletezését tudják megoldani. Hozzátette: jogszabály már most van arra, hogy a generikus helyettesítés körébe tartozó orvosságokat 24 órán belül ki kell adniuk a patikáknak. Azaz a betegek egy napon belül most is hozzájutnak a gyógyszereikhez.  

A betegutaztatás oka a patikák tőkehiánya, ezért nem tudnak megfelelő mennyiségű gyógyszert készletezni. A drágább készítményekért akár többször is vissza kell menniük a betegeknek a recepttel. A Magángyógyszerészek Országos Szövetségének két évvel ezelőtti vizsgálatából derült ki, hogy 30 százalék fölött van azoknak a betegeknek az aránya, akiknek legalább kétszer oda-vissza kell utazniuk a gyógyszerért, mert az nincs raktáron.

Ez országszerte és naponta 223 ezer emberrel fordulhat elő, hogy vissza kell mennie az orvosságáért. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke lapunknak azt mondta: ez az arány most is 28-30 százalék. Hozzátette: a pozitív változáshoz rentábilissá kell válnia a gyógyszerkészletezésnek a patikavállalkozások számára.

Mint az emlékezetes: a kormány első lépései közt tett gesztust a gyógyszerészeknek azzal, hogy felszámolta a patikaliberalizációt. Az erről szóló törvényben 2017 januárjáig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek (gyógyszerészeknek) kell birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, ennek első lépcsőjeként az első 25 százalékos tulajdonrészt 2014 januárjáig kellett megszereznie. A patikatulajdon újraosztásához a gyógyszerészek kedvezményes állami hitelt kapnak, kaptak. 

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt is kormányzati célul tűzte, hogy tisztes megélhetéshez juttassa a gyógyszerészeket, ezt azonban még nem sikerült megvalósítani. Hankó Zoltán elmondta: az ágazati bérek még mindig a nemzetgazdasági átlag alatt vannak. A Világgazdaság kérdésre elmondta, hogy ez azt jelenti: a betéti társaságokban dolgozók havi bruttó 206 ezer forintot, a korlátolt felelősségű társaságok alkalmazottai 193 ezret, az egyéni vállalkozók 147 ezer forintot keresnek.  

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.