Orbán: az nem számít, amit a kampányban mondok

Hagyják figyelmen kívül, amit a kampányban mondok - két, a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai távirat szerint erről beszélt a 2006-os választások előtt diplomatáknak Orbán Viktor.

"[Orbán Viktor] legutóbbi kijelentéseit a versenyképesség fontosságáról, az adórendszer megreformálásáról és a költségvetési fegyelem fenntartásáról üdvözlik a befektetők, de különösen a vállalati vezetők aggódva emlékeztetnek a 2006-os választás előtti kijelentéseire, amikor a választási ígéreteit firtató kérdésekre válaszolva biztosította őket arról, hogy 'hagyják figyelmen kívül, amit mondok' " - olvasható az egyik, 2008 áprilisi diplomáciai táviratban, amit a WikiLeaks szivárogtatott ki és az origo.hu közölt. A távirat April H. Foley korábbi nagykövet aláírásával jelent meg.

Az origo.hu egy 2006 szeptemberi táviratot is idéz, amiben hasonlóan fogalmazott Orbán Viktor. Ez a távirat Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása után, de az önkormányzati választás előtt íródott. A portál által idézett távirat szerint Orbán hasonló kijelentést tett különböző európai uniós nagykövetek előtt. "Annak ellenére, hogy Orbán hétvégén kijelentette, hogy 'soha nem hazudtam a magyar embereknek', diplomata kollégáink tisztán emlékeznek arra, hogy a kampányban az európai uniós nagykövetekkel való találkozás során azzal bíztatott, hogy 'ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok' és megígérte, hogy radikális reformokat fog véghezvinni" - olvasható a táviratban. A cikk szerint a nagykövetség azt írta, emiatt sokan kétkednek abban, hogy Orbán olyan helyzetben van-e, hogy az őszödi beszéd megjelenése után "megkövezhesse" Gyurcsányt.

Az origo.hu munkatársán keresztül kereste Orbán Viktort, hogy a táviratokban megjelent állítások valódiságáról kérdezze. A miniszterelnök szóvivője közölte, hogy "az amerikai szórakoztatóipar napról napra megjelenő újabb és újabb fejezeteivel nem kívánunk foglalkozni". Szerinte "az ilyen esetek csak arra jók, hogy az amerikai diplomáciát abszurd és komolytalan színben tüntessék fel".

A 2008-as elemzés latolgatja a párt esélyeit a 2010-es parlamenti választásokon. Foley szerint a Fidesz példátlanul népszerű, és a Gyurcsány Ferenc kormányát övező, széleskörű elégedetlenség miatt egyértelmű befutónak tűnik a 2010-es parlamenti választáson. Az is kiderül, hogy Orbán már 2008-ban teljesen biztos volt 2010-es győzelmében.

A távirat foglalkozik a Fidesz belső erőviszonyaival is. A nagykövetség szerint Orbán uralja a párt döntéshozását (és állítólag költségvetését is). "Eredetileg Orbán, Áder János és Kövér László triumvirátusa tette a Fideszt politikai szereplővé Orbán vezetésével. Áder azonban partvonalra került, annak ellenére, hogy parlamenti elnökhelyettes, Kövér pedig kevesebbet szerepel a nyilvánosság előtt, mióta a párt titkosszolgálati és nemzetbiztonsági szakértője lett" - olvasható a 2008-as értékelés a origo.hu cikkében.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.