West Balkán-ügy: meghallgatták a vádlottakat

Folytatódott a West Balkán-ügy tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB), szerdán két vádlottnak kellett megjelennie a tárgyaláson, az egyikük a rendezvényen a szervezés egy részéért, a vendéglátásért, másikuk a biztonságért felelt. Mindketten fenntartották, hogy ártatlanok az ügyben, de a tárgyaláson csak egyikük tett vallomást.

A január 15-én éjjel három fiatal halálát és többek sérülését okozó tragédiával összefüggésben az ügyészség négy ember ellen emelt vádat. A bíróság azt próbálja meg tisztázni, hogy a rendezvény során kinek mi volt a kötelezettsége, a szervezésben kinek milyen szerepe volt, és így kit terhelhet a felelősség a történtekért.

A keddi és szerdai tárgyalásokon a vádlottak egyike sem vállalta, hogy ő lett volna a főszervező; mindenki csak - a bíró szavai szerint - részfeladatokat ismert el. A szerepek tisztázását nehezíti, hogy bár készült írásos szerződés, a felek szóbeli megállapodásaiknak megfelelően jártak el.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetőjét, az intézményt bérbe adó Szalontai Győzőt, valamint három társát: Kecskés Tamást és Csanádi Józsefet, a rendezvény szervezőit, valamint Hranek Istvánt, aki a program biztonságért felelt.

A szerdai tárgyalási napon felborult az eredeti menetrend, mert a harmadrendű vádlott előző napi közlésével szemben mégis vallomást kívánt tenni. Csanádi József fenntartotta, hogy ártatlan, ugyanakkor részvétét fejezte ki az elhunyt fiatalok családjának.

Többször is azt hangoztatta, hogy nem ő volt a rendezvény főszervezője, hanem Kecskés Tamás, ezért abban a tudatban volt, hogy a szükséges bejelentéseket - például a tűzoltóságnak - ő és Szalontai Győző már megtette. Közlése szerint ő csak a vendéglátásért, tehát az "étel- és italszolgáltatásért" felelt, míg Kecskés Tamás feladata volt a rendezvény teljes lebonyolítása. Utóbbi azonban cáfolta, hogy ő lett volna a főszervező.

Csanádi József arról is beszélt, hogy Szalontai Győző a rendezvény maximális létszámaként "1800 főt határozott meg", azaz egyszerre legfeljebb ennyien tartózkodhattak volna az épületben. A tárgyaláson a látogatói létszámkorlátról többször is éles vita folyt, végül csak abban jutottak egyetértésre: mást jelent az, hogy egy este hányan fordulnak meg egy rendezvényen, és mást, hogy egy adott időben éppen hányan vannak ott. Csanádi József közölte azt is, ő az este a harmadik emeleten tartózkodott, és csak akkor értesült arról, hogy "történt valami", amikor Kecskés Tamás telefonon felhívta. Amikor leért az épület elé, akkor érkeztek meg a mentők, és kezdték meg a lányok újraélesztését.

Hranek István szerdán nem kívánt vallomást tenni, de jelezte: nem érzi magát bűnösnek. A bíró a vádlott nyomozati vallomását ismertette, eszerint aznap este Hranek István volt a biztonsági őrök vezetője, és este 9 órakor kezdték meg a vendégek beengedését. Hranek István közölte, nem kapott utasítást arra, hány embert engedhet be, de a korábbi rendezvényekre 2-3 ezren mehettek be. Elmondta, először a ruhatárból kapott jelzést, hogy nagy a zsúfoltság, akkor előbb segítséget hívott a kapuhoz, majd szólt a főnökének, Szalontai Győzőnek, és leállíttatta a beléptetést. Mint mondta, amikor próbált felmenni a felső szintekre, látta, hogy a "lépcső full tele van". Szerinte a pánik akkor tört ki, a tolongás akkor kezdődött el, amikor valaki azt kiabálta, hogy késelés történt. Később ölben három lányt hoztak ki az épületből, az egyik eszméletlen fiatalon maga is próbált segíteni. Szerinte az vezetett a tragédiához, hogy túl sokat vártak a beengedéssel. Hibaként említette azt is, hogy a karszalag csak egyszeri belépésre jogosította fel a vendégeket, így nem mehettek ki levegőzni, csak ha újra megvették volna a jegyet.

Előző nap Szalontai Győzőt hallgatta meg a bíróság, az elsőrendű vádlott sem ismerte el bűnösségét, és egyebek mellett arról beszélt, hogy a szervezők egyértelműen becsapták, mert a szóban jelzett maximális 1800 fős létszám tudatában 4200 jegyet gyártottak, és a rendezvényre csaknem háromezer embert engedtek be. Szalontai Győző azt mondta, ha tudják, hogy 1800-nál több embert engednek be az épületbe, akkor ki tudtak volna nyitni még több lépcsőt. Így azonban a fiatalok egy lépcsőn tudtak közlekedni az épület szintjei között.

A bírónak arra a kérdésére, mi az, amit utólag másképp csinálna, mindössze annyit felelt: "mindent". Ügyvédje, Papp Gábor kedden az újságíróknak arról beszélt, álláspontja szerint az ügyben senkit nem terhel büntetőjogi felelősség, másfajta felelősséget azonban lehet vizsgálni. Hozzátette, véleménye szerint közigazgatási, polgári jogi felelőssége, következménye lehet az ügynek.

A keddi és a szerdai tárgyaláson a bíró többször is arra figyelmeztette az ügyvédeket, hogy maradjanak a vád keretei között, és több kérdés feltevését nem is engedélyezte arra hivatkozva, hogy szükségtelen, vagy mert azokra a vádlottak már válaszoltak.

A vádirat szerint Szalontai Győző januárban megállapodást kötött Csanádi Józseffel és Kecskés Tamással arról, hogy a West Balkán Klubot január 15-re egy zenés rendezvény megtartására bérbe adja. Nem állapodtak meg azonban abban, hogy a rendezvényen hányan vehetnek részt. Kecskés Tamás és Csanádi József a rendezvény szervezése során nem ellenőrizte, hogy a klub helyszíne tűzvédelmi, épületszerkezeti és készültségi szempontból alkalmas-e az általuk szervezett rendezvény lebonyolítására. A tragédia miatt azóta megváltoztattak, illetve megszigorították a rendezvények szervezésének a szabályait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.