Vörösiszap után most álhír mérgez a katasztrófa sújtotta térségben?

Nyomozást indított-e a rendőrség a vörös iszappal sújtott térségben nagy értékű adományok eltűnésével kapcsolatban? - erről kérdezi az MSZP Pintér Sándort.

Gőgös Zoltán szocialista képviselő szerdán írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez, mert a vöröiszap-katasztrófa által sújtott térségében olyan hírek terjedtek el, hogy a rendőrség nyomozást indított bizonyos nagy értékű adományok eltűnése miatt - jelentette be az ellenzéki politikus budapesti sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, rossz lenne, ha ilyen hírek vagy álhírek mérgeznék a közéletet a térségben. Hozzátette, hogy a miniszternek 15 napja van a válaszadásra, de reméli, hogy ez hamarabb meg fog történni, mert - mint mondta - nem lenne jó, ha az adományok szétosztása közben "ilyen félreértelmezhető hírek" terjednének el.

Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának alelnöke kitért arra is, hogy hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök találkozott Devecser polgármesterével. A képviselő úgy fogalmazott, hogy a megyei lapban "nagyon érdekes híradás jelent meg" a találkozóról. A politikus azt mondta, eszerint, ellentétben a Magyar Kármentő Alap jogszabályában leírtakkal, a kormány csütörtökön arról akar dönteni, hogy a kármentesítést költségvetési forrásokból oldanák meg, egyúttal viszont az alap forrásait egy helyi térségfejlesztési programra használnák fel. Gőgös Zoltán véleménye szerint rossz üzenete lenne, ha az alapba befizetett pénz felett "megpróbálna egy direkt kormányzati intézkedés születni".

Elmondta, hogy a belügyminiszterhez intézett kérdésben leírta ez irányú aggályait is. Kijelentette, ha változtatnak az eddigi mechanizmuson és kiveszik a helyi döntéshozók kezéből a döntési lehetőségeket, akkor azzal lelassíthatják az ügyeket, illetve az alap kikerülhet a korábbi társadalmi kontroll alól.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.