Vörösiszap-katasztrófa: több mint húsz tanú tesz vallomást

Öt tárgyalási napon több mint húsz tanú tesz vallomást jövő héten a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőperben a Veszprémi Törvényszéken.

Az érintett települések polgármestereinek, képviselőinek és MÁV-dolgozóknak a meghallgatásával folytatódik a jövő héten a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken.

Dülkné Pintér Zsuzsanna, a törvényszék szóvivője az MTI-nek elmondta: a bizonyítási eljárásban a május 27. és 31. közötti öt tárgyalási napon több mint húsz tanú tesz majd vallomást a tárgyaláson, és egy már korábban meghallgatott tanú szembesítése is megtörténik.

A katasztrófa által érintett települések polgármestereit és képviselő-testületeinek tagjait a 2010. október 4-én bekövetkezett eseményekről, a veszélyhelyzeti tervekről hallgatja meg a bíróság. A MÁV-dolgozók a katasztrófa napján kapott értesítések időpontjáról tesznek vallomást.

A héten levetítik a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. gyártelepén márciusban lefolytatott kétnapos helyszíni kihallgatás utolsó egyórás videoanyagát, és a háromtagú büntetőtanács dönt a másodrendű vádlott védője, illetve az ügyész által további tanúk meghallgatására tett kérelemről is.

A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen, a büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött meg.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.