Vörösiszap-per: háromszoros kártérítés

Esetenként 1-ről 3 millió forintra emelte a táblabíróság a nem vagyoni kártérítések összegét.

Részben megváltoztatta a Veszprémi Törvényszék ítéletét a Győri Ítélőtábla abban a polgári perben, melyben 67 devecseri lakos felperesként nyújtott be fellebbezést a MAL, valamint a környezetvédelmi hatósággal szemben. Összesen 479 millió forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést kértek. Az elsőfokú ítélet ellen a MAL, valamint 26 felperes fellebbezett.

Ismeretes, hogy 2010. október 4-én a MAL vörösiszap-tározójának a gátja átszakadt, s a lúgos kémhatású anyag elöntötte a környező területek – így Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely – mélyebben fekvő részeit.

Csütörtökön született jogerős ítéletében a tábla a nem vagyoni kártérítés összegét jelentősen, esetenként 1-től 3 millió forintig emelte. A MAL fellebbezését alaptalannak tartotta, hiszen „a felelőssége kimentése alapjául szolgáló körülményeket nem tudta bizonyítani”.

A Győri Ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság több felperes esetében nem értékelte kellőképpen az általuk elszenvedett károkat, így azt sem, hogy otthon nélkül maradtak, átmeneti szállást voltak kénytelenek igénybe venni, s pszichés állapotukban hosszabb-rövidebb ideig jelentős változás állt be. Ezzel indokolták, hogy egyes felperesek esetében a fizetendő kártérítési összeget megemelték.

A környezetvédelmi hatóság felelősségét a tábla nem állapította meg. Az ítélet jogerős, a felperesek által igényelt 479 millió forinttal szemben a MAL-t mintegy harmincmillió forintos kártérítés terheli.

A vörösiszap-tragédia ügyében a büntetőeljárás még nem fejeződött be.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.