Vöröscsillag-per: civilek gyűjtenek kártérítésre

Bár erkölcsileg nem értenek egyet a strasbourgi emberi jogi bíróság ítéletével, civil szervezetek arra kérik a magyar polgárokat, hogy 10 eurócentes adományaikkal mutassanak jogkövető példát a kommunista szervezeteknek, és adják össze a kártérítés összegét.

A Civil Összefogás Fórum és Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, valamint a Civil Együttműködési Tanácskozás vezetősége közös, az MTI-hez szerdán eljuttatott felhívásában leszögezi: erkölcsileg nem tudják elfogadni a strasbourgi emberi jogi bíróság azon ítéletét, amely a magyar államot kártérítés és perköltség megfizetésére kötelezte olyasvalakinek a javára, aki a magyar törvények tiltása ellenére a vörös csillagot nyilvános helyen viselte.

Mivel azonban tudják, hogy a nemzetközi jog kötelez, felhívást intéznek a magyar polgárokhoz: mutassanak példát "azoknak a jogtipró, kommunista rendszert kiszolgáló vörös csillagosoknak, akik a legdurvább embert alázó eszközöktől sem riadtak vissza, miközben közel százmillió embertársunkat küldték a halálba".

Jelzik, fenntartják véleményüket, hogy a náci horogkereszt mellett a vörös csillagot is örökre száműzni kell az emberiség jelképei közül, mert mindkettő tömeggyilkos totalitárius rendszerek jelképe.

Azt írják, kezdeményezésükkel a magyar emberekhez fordulnak, akik keresztényként, cigányként, zsidóként már bőségesen megfizettek "e diktatúrák gaztetteiért". A strasbourgi bírákat pedig arra szólítják fel, emlékezzenek azokra a felvételekre, "amelyeken Berlin lakóépületeinek emeleteiről nőket dobáltak az utcára a vörös csillagot viselő katonák".

A dokumentumot azzal a felhívással zárják: az állampolgárok 10 eurócentenként gyűjtsék össze a kártérítést, majd egy nagygyűlés keretében indítsák el Strasbourgba, s ezzel egységüket kifejezve tiltakozzanak minden totalitárius rendszer és jelkép ellen.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter áprilisban terjesztette be a parlamentnek a Fratanolo-ügyben megfogalmazott jelentést és határozati javaslatot, amely szerint az Országgyűlés a strasbourgi bíróság döntése ellenére kitart a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett és nem ért egyet a strasbourgi bíróság ítéletének végrehajtásával.

A történet előzménye, hogy Fratanolo János egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, így a jelképet a nézők is láthatták. Emiatt Fratanolo János ellen 2007-ben büntetőeljárás indult, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, és az jogsértőnek minősítette elítélését. A testület álláspontja szerint Magyarország megsértette a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.

A strasbourgi bíróság az idén márciusban véglegessé vált ítéletében a pervesztes magyar államot négyezer euró kártérítés és kétezer-négyszáz euró perköltség megfizetésére kötelezte június 8-ig. Késedelem esetén a teljesítés időpontjáig a késedelmes időszakra kamatot kell fizetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.