Vonát támadja a kuruc.info

Történelmi válaszúton a Jobbik címmel közölt meglepő cikket a Jobbik-közeli Kuruc.infón „Perge Ottó", a hírportál rendszeres - korábban Karsai László és Ungváry Krisztián történészekkel holokauszt-vitát is folytató - szerzője.

A "Perge Ottó" nevű szerző cikkét a Heti Válasz szemlézi. „Perge" - nem tudni, milyen forrás alapján - tényként közli, hogy a Fidesz „elszánta magát" a Jobbik „meggyöngítésére, sőt teljes szétverésére", a következő „stratégia" szerint: „Amint feláll az új kormány, azonnal csapást kívánnak mérni a Jobbik erejét adó és népszerűségét biztosító két "háttérintézményére": a Magyar Gárdára és a Kuruc.infóra. A gárdistákat a már korábban meghozott törvény alapján fogják zaklatni, a Kuruc ellen pedig a holokauszt tagadását tiltó törvény alapján lépnek majd fel."

"A Jobbik első nagy próbatétele, hogy fel mer-e lépni a Magyar Gárda, illetve a Kuruc.info védelmében...Nem vagyok optimista" - zárja sorait „Perge", a Kuruc.info azonban - a cikkhez írt kommentárjában - még keményebben kritizálja a Jobbikot: „Mintha nem találná a helyét sem parlamenti pártok, sem a nemzetre váró tennivalók között. A kettős állampolgársággal kapcsolatos kommunikációs versengést már elbukták a Fidesszel szemben"- írják, de nem kímélik személyesen Vona Gábor elnököt és a környezetében a közelmúltban helyet kapott pártállami múltú jobbikosokat sem (egyértelműen célozva Nyikos Lászlóra, a Jobbik ex-MSZMP-s, az APEH-előd Ellenőrzési Főigazgatóság második vezető posztját 1979-től 1983-ig betöltő, SZOT-os múltú „pénzügyminiszter-jelölt"-jére).

Hivatalos adat nincs arról, hogy kik a Kuruc.info tulajdonosai, írja a HV, azonban Polgár Tamás blogger (alias Tomcat) korábban Novák Elődöt nevezte meg szerkesztőként - a jobbikos politikus azonban minden esetben határozottan cáfolta, hogy bármilyen köze lenne a radikális portálhoz. A Jobbiknak mégis meg kell majd küzdenie saját szélsőségeseivel, ecseteli a lap, kitérve arra, hogy a szélsőjobboldali mozgalmak természetéből fakad, hogy idővel a szervezeten belül is kialakul egy törésvonal a „mérsékeltek" és a „saját szélsőségesek" között. „Ennek jelei a Jobbikban is fellelhetők: a párton belül jelentős informális hatalommal bíró Novák Előd személye és politizálása várhatóan ennek a konfliktusnak a középpontjában fog állni" - áll a Nézőpont Intézet egy korábbi elemzésében.

A Jobbikon belüli nézeteltérések különösen a leendő országgyűlési képviselőcsoportban vezethetnek politikai érdekellentétekhez, hivatkozik a HV a tanulmányra. A frakcióban ugyanis a „régiek" és az „újak" között komoly konfliktus bontakozhat ki a szélsőjobboldali politizálás irányát illetően. Szimbolizálja az esetleges jövőbeli konfliktusokat a Jobbik pénzügyminiszter-jelöltjének személye: Nyikos László maga vallotta be, hogy az MSZMP tagja volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.