Vonalkód-ügy: elfelejtik megtámadni az adatvédelmi biztos határozatát?

Jóri András adatvédelmi biztos jogellenes adatkezelés miatt határozatban rendelte el a Fidesz-kormány által indított szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. Egyelőre nem kapott tájékoztatást arról, hogy határozata ellen indítvánnyal éltek volna.

"A hivatal visszautasítja az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket" - írta korábbi közleményében a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) azzal kapcsolatban, hogy Jóri András adatvédelmi biztos jogellenes adatkezelés miatt határozatban rendelte el a Fidesz-kormány által indított szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok törlését.

Az ombudsman megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását is, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és feldolgozást. A kabinet  által indított - félmilliárd forintot felemésztő - kormányzati közvélemény-kutatás adatlapján ugyanis személyes adatok és egy rejtélyes vonalkód is szerepelt, amelyet Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Népszabadságnak korábban azzal indokolt: a vonalkód arra kell, hogy illetéktelen ne tudjon véleményt mondani a nevünkben. Vagyis, a megadott válaszokat mindenképpen a válaszadóhoz tudják kötni.

Jóri András megállapította, hogy a kérdőív és a hozzájáruló nyilatkozat "sérti az adatvédelmi törvény előírásait". A kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének azonban a KEKKH nem tett maradéktalanul eleget, ezért indított közigazgatási eljárást az ügyben. A KEKKH - szintén a már hivatkozott közleményben - azt állította: megvizsgálják a határozatban foglaltakat és kezdeményezik annak bírósági felülvizsgálatát. Ez azonban lapunk információi szerint, több hete nem történt meg.

A vonatkozó törvény értelmében az adatvédelmi biztos határozata alapján - függetlenül az esetleges bírósági felülvizsgálattól - az érintettnek az adatkezelést azonnal fel kell függesztenie és az adatokat zárolnia kell. Az adatkezelőnek, jelen esetben a KEKKH-nak, pedig harminc napja van bírósághoz fordulni az ügyben; ha ez nem történik meg, a biztosi döntés jogerőssé válik és végrehajtható. Ha a KEKKH, ígéretének megfelelően, határidőn belül megindítja keresetét, az adatokat a jogerős bíróság ítéletéig ettől függetlenül is zárolni kell.

Az adatvédelmi biztos hivatala lapunk megkeresésére azt közölte: egyelőre nem kapott tájékoztatást arról, hogy határozata ellen indítvánnyal élt volna a KEKKH, a keresetlevelet ugyanis elvileg az adatvédelmi biztoshoz kell benyújtani, aki azt saját nyilatkozatával és az iratokkal továbbítja a bíróságra. A benyújtási határidő néhány nap múlva, jövő hét szerdán jár le.

Kerestük a KEKKH vezetőségét is, de a sajtóosztályuk megkeresésünkre lapzártánkig mindössze annyit közölt: az ügyben korábban már kiadtak egy közleményt, a hivatal a továbbiakban is a "jogszabályi rendelkezések maradéktalan betartásával jár el". Hozzátették: további tájékoztatást nem kívánnak adni. Így nem kaptunk választ arra, hogy miért késlekedik a felülvizsgálati kérelem, illetve mikor és hogyan törlik az adatlapokon szereplő személyes adatokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.