Vonalkód-ügy: az utolsó pillanatban támadták meg Jóri határozatát

„A törvényben előírt határidőn belül a KEKKH jogi képviselője útján keresetet terjesztett elő, amelyben az adatvédelmi biztos határozatának hatályon kívül helyezését kéri” - tudatta lapunkkal Jóri András adatvédelmi ombudsman hivatala.

Arról a Népszabadság adott hírt a napokban, hogy a szociális konzultáció kérdőíveivel kapcsolatos ombudsmani határozat elleni jogorvoslati kérelem beadási határideje lejár és az érintett hivatal – bár korábban jelezte szándékát – még nem lépett az ügyben. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) ugyanis korábban azt írta közleményében, hogy „visszautasítja az állami nyilvántartások jogszerű kezelésével összefüggő közbizalom megingatását célzó kijelentéseket” és megteszi a szükséges lépéseket.

Emlékezetes, Jóri András a határozatában elrendelte a Fidesz-kormány által indított szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok törlését és megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását is, valamint az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és feldolgozást. Az ombudsman megállapította, hogy a kérdőív és a hozzájáruló nyilatkozat „sérti az adatvédelmi törvény előírásait”. A kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének azonban a KEKKH nem tett maradéktalanul eleget, ezért indított közigazgatási eljárást az ügyben.

Jóri András hivatalának tájékoztatása szerint a KEKKH mostani beadványában nyilatkozott arról, hogy a megtámadott határozat kézhezvételét követően az adatkezelést felfüggesztette, az adatokat zárolta. Az adatvédelmi biztosnak tizenöt napon belül kell az ügy iratait, észrevételeivel együtt a Fővárosi Bíróság közigazgatási kollégiumához továbbítania.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.