Vona és az eladósítók

A Jobbik követeli, hogy az önkormányzatok adósságának állami átvállalásával párhuzamosan kezdődjön meg a szektor eladósodásáért felelős emberek elszámoltatása is – jelentette ki az ellenzéki párt elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Vona Gábor szerint ennek a munkának kiváló kerete lehetne a Jobbik által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság, amely a 2002 és 2010 közötti önkormányzati eladósodás okait vizsgálná, és felderíthetné az egyes önkormányzatok eladósodásának okait is.

Vona Gábor a Jobbik szimpatizánsaival pózol egy fotó kedvéért a párt kocsordi bálján
Kocsord, 2012. október 13. Vona Gábor, a Jobbik elnöke (középen) közös fotó készítéséhez áll össze a párt helyi szimpatizánsaival a kocsordi Jókai Mór Általános Iskola tornatermében rendezett jótékonysági batyusbálon 2012. október 12-én. MTI Fotó: Balázs Attila

A Jobbik elnöke szerint mindenképpen különbséget kell tenni azok között az önkormányzatok között, amelyek a 2002 óta a szektort negatívan érintő kormányzati döntések okozta kényszerpályán mozogva adósodtak el, illetve azok között, amelyek a vezetőik felelőtlen döntéseinek hatására halmoztak fel kezelhetetlen mennyiségű adósságot.

Vona Gábor hangsúlyozta: az utóbbi kategóriába tartozó települések vezetőit mindenképpen szankcionálni is kell a büntetőjogi kereteken kívül akár politikailag is, például a közéletből való kizárással.

Kiemelte: a Jobbik várja az ellenzéki és a kormánypárti képviselők támogatását is a vizsgálóbizottság felállításához.

Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én jelentette be, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól úgy, hogy az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának pedig csak egy részét. Ez utóbbiak esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyiadó-bevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt.

Vona Gábor ezzel kapcsolatban leszögezte: a kormány elképzeléseiben rengeteg a bizonytalanság, látszik, hogy a tervezet kidolgozatlan, pedig a kormánynak már két éve volt a régóta látható problémák kezelésére. A Jobbik elnöke szerint a Fidesz 8 év ellenzéki politizálás alatt sokkal több időt fordított "a hatalom bebiztosítására, a fékek és ellensúlyok lebontására", mint a gazdaság megmentésére és az érdemi kormányzás előkészítésére.

Hozzátette: ebbe a koncepcióba "bele  van kódolva a méltánytalanság", hiszen a jól gazdálkodó és el nem adósodott önkormányzatok és emberek úgy érzik, hogy becsapták őket, és megint az jár jól, aki felelőtlenül gazdálkodott az elmúlt években.

Vona Gábor szerint egyébként az adósságátvállalásnak az önkormányzatiság a vesztese lesz, mivel a szektor további leépítését viszi majd keresztül a kormány az adósságok átvállalásáért cserébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.