Vona: spontán kezdtük énekelni a Székely himnuszt

A Jobbik elnöke azt mondja, a frakció nem tervezte, hogy elénekli a Székely himnuszt a parlament alakuló ülésének végén.

Nem volt előre eltervezve, hogy a Jobbik-frakció tagjai elkezdik énekelni a Székely himnuszt az Országgyűlés pénteki alakuló ülésének végén - közölte a párt elnöke a házbizottság péntek esti ülése után.

 

A parlamenti ülés végén a Szózat után jobbikos képviselők elénekelték a Székely himnuszt, az éneklésbe a Fidesz-KDNP képviselői közül is többen bekapcsolódtak. Az MSZP-s képviselők nem énekeltek, többen közülük pakolni kezdtek, de a teremben maradtak. Vona Gábor elmondta: az éneklést az MSZP képviselői szóvá tették a házbizottság ülésén. Azonban "a házbizottság tagjai között egyfajta konszenzus alakult ki abban, hogy a Székely himnusz egyáltalán nem volt bántó senki számára, sőt a Ház elnöke kellemes meglepetésnek érezte" - közölte, megjegyezve, hogy éneklésük spontán volt, nem előre eltervezett. Hozzátette, ha hasonló szándéka lesz a jövőben a Jobbiknak, arról tájékoztatni fogja a képviselőcsoportokat és a házvezetést.

A kisebb parlamenttel kapcsolatos fideszes alkotmánymódosítási javaslatra a Jobbik elnöke azt mondta: úgy érzik, hogy az e kérdésről való döntést sokkal jobban meg kellene vitatni. A mellényviseletével összefüggésben úgy vélekedett, hogy szerinte az MSZP felháborodása ebben az ügyben "marketing célú". Megjegyezte: mindenkinek saját ízlésbeli kérdése, hogy az általa viselt ruhadarabot pontosan milyen mellénynek tartja. Hozzáfűzte, ha eljárás indul ellene emiatt, nem kíván a mentelmi joga mögé bújni. Vona Gábor a nemzetbiztonsági bizottság vezetéséről szólva - amelynek végül nem ők adják az elnökét - arról is beszélt: sajnálattal vették tudomásul, hogy a Fidesz a kétharmados többségének birtokában "sem tudott ellenállni az MSZP zsarolásának". "De nem fogunk bánkódni", hiszen a Jobbiké a költségvetési bizottság vezetése - emelte ki.

A szocialisták azon felvetésére, hogy a Szent Koronára utoljára Szálasi Ferenc tett esküt, Vona Gábor úgy reagált: sajnálattal hallja, hogy ilyen régen történt ez utoljára. "Szégyen, gyalázat, hogy ilyen régen nem voltak magyar képviselők, akik ezt fontosnak tartották volna" - zárta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.