Vona a radikális "bajtársak" összefogását szorgalmazta

Vona Gábor szombaton Budapesten, a bajtársiasság napja elnevezésű rendezvényen azt mondta: büszke arra, hogy 2009. július 4-én volt egy közösség, amely nem otthonról nézte, ahogy Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc "pusztítja" az országot, hanem újra és újra szembenéztek a rájuk rontó rendőrséggel.
Hozzátette: eltelt öt év, és új kormány van, ami sokak szemében más, ő mégis ugyanolyannak tartja a nemzetközi érdekek kiszolgálása, a nemzeti érdekek elárulása szempontjából. Kitért arra, hogy 600 ezer ember elhagyta Magyarországot, s ma már "egzisztenciális öngyilkossági kísérlet", ha valaki itthon marad.

Vona Gábor szerint az Orbán-kormány ugyanazt a tendenciát folytatja, mint elődei, de ezt jól leplezi. Nehéz ez ellen küzdeni, mert "Orbán Viktor andalító, nemzeti színbe tekert szavai sokakat elálmosítanak" - fogalmazott. Emiatt fontosnak nevezte, hogy a nemzeti oldal napi szinten tükröt tartson a kormánynak.

Felvetette, hogy a szervezetek - köztük az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda, a Betyársereg, a Nemzeti Érzelmű Motorosok - döntő pillanatokban képesek-e együtt cselekedni és gondolkodni, ahogy öt éve történt, amikor senki nem azt nézte, miben vannak véleménykülönbségek, hanem hogy miben értenek egyet.

Rákfenének nevezte a sértődöttséget, ami miatt nem lehet egy irányba tartani. "Mi lett volna, ha a hét vezér is megsértődik egymásra? - példálózott. "Ne sértődjünk meg egymásra, ne a legfőbb ellenséget lássuk egymásban, hanem a szövetséget, a bajtársat" - emelte ki.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a nemzetnek nagy szüksége van és lesz rájuk. Példaként Ukrajnát hozta, amely szavai szerint pillanatok alatt vált a tűz martalékává. Ki lesz majd akkor, aki megvédi a családjainkat? - tette fel a kérdést Vona Gábor, és a Budapest Pride résztvevőire célozva úgy folytatta: "akik most ott vonulnak, akkor is fognak vonulni?". Hozzátette: szívesen látná őket a front első vonalában.

Jelezte ugyanakkor: azt szeretné, ha nem lenne háború, s azt kérte, hogy a kormány Amerika-barát politikájával ne is vigye bele az országot.

A "bajtársiasság napján" megemlékeztek arról, hogy öt éve 216 embert állítottak elő az Erzsébet térről, ahol a Magyar Gárda bírósági feloszlatása ellen és a politikai foglyok szabadon bocsátása érdekében tiltakoztak. Szombaton ugyanitt gyülekeztek pár százan, majd a Széchenyi térre vonultak, ahol a Belügyminisztériummal szemközti területen hangzottak el az akkor történteket felelevenítő beszédek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.