Volt fideszes megyei alelnököt ítéltek el Miskolcon

Szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a közügyek gyakorlásától való eltiltásra ítélte a Miskolci Törvényszék a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés volt fideszes alelnökét és Onga község jelenlegi polgármesterét. Az ítélet nem jogerős.

Vezető beosztású, vagy fontosabb ügyekben intézkedésre jogosult hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt szabadságvesztésre, pénzbüntetésre és a közügyek gyakorlásától való eltiltásra ítélte a Miskolci Törvényszék a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés volt fideszes alelnökét és Onga község jelenlegi polgármesterét – tájékoztatta Szabó József, a törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t. Az ítélet nem jogerős, fellebbezések miatt a per a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik. A szóvivő neveket nem említve elmondta: a megismételt elsőfokú eljárásban három év börtönbüntetést szabott ki a bíróság mindkét vádlottra.

Az MTI korábban arról számolt be, hogy a fideszes Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés vagyongazdálkodásért felelős egykori alelnöke és négy társa ellen 2009 februárjában emelt vádat vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés miatt a Debreceni Nyomozó Ügyészség a miskolci ITC-irodaház tervezett értékesítése kapcsán. A vádirat szerint Gergely Zsolt anyagi ellenszolgáltatásért segített vállalkozóknak, hogy áron alul juthassanak hozzá a székházhoz. Az ügylet végül nem jött létre, az ingatlan a megyei közgyűlés tulajdonában maradt.

Az ügyészség korábbi közleménye szerint a borsodi önkormányzat 2007 márciusában döntött a tulajdonában lévő épület eladásáról. Az ingatlant felértékeltették, majd nyilvános pályázaton eladásra meghirdették. A vádhatóság szerint a közgyűlési alelnök anyagi előnyt kérve ajánlotta fel érdeklődőknek a segítségét, és közreműködésével vállalkozók még a nyilvánosságra hozatal előtt megismerték a pályázati kiírást.

Az ongai polgármester, a független Madzin Tibor a vád szerint pénzt kért azért, hogy elérje a képviselő-testületnél: a község külterületén mezőgazdasági művelésből vonjanak ki és minősítsenek át egy területet, amelyen vállalkozók benzinkutat és kamionparkolót szándékoztak építeni.

A vádlottak következetesen azt állították, hogy senkitől semmilyen ellenszolgáltatást nem kértek és nem fogadtak el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.