Voldemort kicsiben - simlizett a volt istenmezejei polgármester

Kamu tanulmányokon csúszott el egy Leader-akciócsoport, éveken át olyan szolgáltatásokról szóló számlákat csatoltak, amelyek mögött nem volt teljesítés. A főkolompos egy volt polgármester, aki két évet kapott nem jogerősen.

Két év börtönbüntetésre és 450 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az Egri Járásbíróság Istenmezeje volt polgármesterét. A nem jogerős ítélet szerint költségvetési csalás, folytatólagosan elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés, számviteli rend megsértésének bűntette, szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértésének vétsége és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt ítélték el. A szabadságvesztés végrehajtását öt évre felfüggesztették. Társai közül a másodrendű vádlott 1 év 8 hónap, szintén felfüggesztett börtönbüntetést, heten pedig pénzbüntetést kaptak, egy vádlottat a bíróság próbára bocsátott. Az ügy sértettjei közel 80 millió forintnyi kárigényt jelentettek be.

A bíróságon kiderült: a Pétervásárai és Bélapátfalvai Mikrotérségi Társulás 2008 nyarán létrehozta az Észak Hevesi Vidék Fejlődéséért Közhasznú Egyesületet az EU által a Leader program keretében vidékfejlesztési célok hatékony felhasználása érdekében. A térség vállalkozói, civil szervezetei és önkormányzatai összefogásával helyi akciócsoportokat hoztak létre, a társadalmi szervezet elnöke pedig az istenmezejei polgármester lett. Egy FVM-rendelet értelmében az akciócsoportok támogatást vehettek igénybe többek között irodahelyiségek fenntartására, tanulmányok, helyzetfeltáró elemzések készítésére és aktualizálására, projektek előkészítésére.

A polgármester, K. I. két társa közreműködésével három éven keresztül ennek igazolására olyan szolgáltatásokról szóló számlákat csatolt, amelyek mögött tényleges teljesítés nem volt. A számlákon szereplő szolgáltatások egy részére szükség sem volt – például szoftver szaktanácsadásra -, más részét pedig vagy az önkormányzat által foglalkoztatott közmunkások (takarítás), vagy a munkaszervezet dolgozói (tanulmánykészítés, adatfeldolgozás) végezték el munkaidőben. Előfordult, hogy olyan előadásokat számláztak le, amelyeket nem is tartottak meg, a jelenléti ívet utólag készítették el hozzá, az elkészített tanulmányokat több esetben az internetről töltötték le, illetve többet azonos tartalommal nyújtottak be. Valamennyi kérelemhez olyan valótlan árajánlatot csatoltak, amelyeket nem az azon feltüntetett társaságok állítottak ki.

Az ítélet a kihirdetéskor egyik vádlott esetében sem emelkedett jogerőre – tájékoztatott Snellenperger Judit az Egri Törvényszék Sajtószóvivője. Az ügyész az első három vádlott vonatkozásában súlyosításért fellebbezett, a többi vádlott esetében 3 nap gondolkodási időt kért, az első és negyedrendű vádlott és védőjük felmentésért fellebbezett, a másodrendű vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet. A többiek részben fellebbeztek, részben három nap gondolkodási időt kértek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.